شرکت یک موقعیت یا قسمتی از یک ساختمان می‌باشد که در آن موسسان شرکت کسب و کار خود را در آن راه می‌اندازد. یک شرکت می تواند با اجاره فضای اداری یا حتی در یک منزل شخصی استارتاپ خود را شروع کند. وقتی حرف از شرکت می‌شود حتما لزومی به وجود مکان فیزیکی نیست. با توجه به پیشرفت تکنولوژی و کمبود وقت و هزینه شرکت می‌تواند اینترنتی باشد و حتی فضای فیزیکی برای کار نداشته باشد. تاسیس و ثبت شرکت با توجه به متفاوت بودن انواع آن مراحل مختلفی دارد و قرار است انواع شرکت‌ها در ایران را به اتفاق یکدیگر بررسی کنیم.

بیشتر بخوانید: چگونه بدون داشتن پول شرکت خود را تأسیس کنیم؟

سرویس تلفن گویا دفتر شما

انواع شرکت‌

شرکت سهامی

شرکت‌های سهامی، شرکتی هستند که سرمایه‌ی آن به سهام تبدیل می‌شود. در این شرکت‌ها مسئولیت هر صاحب سهم به مبلغ اسمی سهامش محدود می‌شود. سهام مال منقول محسوب می‌شود که به صورت قهری یا قراردادی می‌تواند به فرد دیگری انتقال داده شود.

در نام گذاری شرکت‌های سهامی یک قانون مشترک وجود دارد. بر اساس این قانون، شرکت‌های سهامی عام باید از عبارت «شرکت سهامی عام» و شرکت‌های سهامی خاص باید از عبارت «شرکت سهامی خاص» قبل یا بعد از نام شرکت و بدون فاصله استفاده کنند.

مال منقول به اشیایی گفته می‌شود که انتقال آن‌ها از محلی به محل دیگر امکان پذیر باشد.

شرکت‌های سهامی به دو دسته‌ی عام و خاص تقسیم می‌شوند.

۱. شرکت سهامی عام‌

قسمتی از سرمایه‌ی این نوع شرکت با استفاده از فروش سهام به افراد غیرموسس تامین می‌شود. اعضای هیئت مدیره‌ی آن فقط از میان سهامداران انتخاب می‌شود که حداقل اعضای آن 3 نفر است. مدت زمان مدیریت آنان نیز حداکثر 2 سال است که قابلیت تمدید هم دارد. لازم به ذکر است اعضای هیئت مدیره یا هر کدام از مدیران می‌توانند توسط مجمع عمومی عادل عزل شوند.

برای انتخاب مدیر در شرکت‌های سهامی عام یک سری قوانین وجود دارد. اشخاص حقوقی می‌توانند برای مدیریت شرکت انتخاب شوند که در این صورت باید یک نفر را به عنوان نماینده‌ی دائمی خود انتخاب کنن که اعضای علی‌البدل در صورت فوت، استفعا یا عدم صلاحیت جایگزین آن‌ها می‌شوند. در اولین جلسه‌ی هیئت مدیره باید فردی به عنوان رئیس و فرد دیگری به عنوان نایب رئیس انتخاب شود.

مدارک لازم جهت تأسیس شرکت سهامی عام

  •  دو نسخه از اظهارنامه
  • دو نسخه از اساسنامه
  •  دو نسخه از صورت جلسه‌ی مجمع عمومی مؤسسین
  • دو نسخه‌ از صورت جلسه‌ی هیأت مدیره
  • فتوکپی شناسنامه‌ی مدیران ( در مورد اشخاص حقوقی، ارائه‌ی برگ نمایندگی، الزامی است. )

در همین رابطه بخوانید: کسب و کار موفق با این ده نکته

 

۲. شرکت سهامی خاص

شرکت سهامی خاص، شرکتی است که همه‌ی سرمایه‌ی آن توسط موسسان و در زمان تاسیس شرکت تامین می‌شود. سهامداران باید حداقل 3 نفر باشند و حداقل سرمایه برای تاسیس نیز 1 میلیون ریال است. مبلغ سرمایه نیز به سهام مساوی تقسیم خواهد شد. تعداد اعضای هیئت مدیره‌ی شرکت هم نباید کمتر از 3 نفر باشد.

در این نوع شرکت باید حداقل 35 درصد سرمایه به صورت نقدی در یکی از شعب بانک به امانت گذاشته شود و سند آن ارائه شود. 65 درصد باقیمانده‌ی آن باید در تعهد سهامداران باشد. بر خلاف شرکت‌های با مسئولیت محدود انتخاب بازرس اصل و علی البدل اجباری است.

بازرس به کسی می‌گویند که باید بر اعمال و تصمیم گیری مدیران نظارت کند.

بازرس علی‌البدل نیز بازرس جایگزینی است که در صورت فوت، استعفا و نداشتن صلاحیت بازرس اصلی وظایف به او محول می‌شود. مدت زمان مدیریت در شرکت سهامی خاص حداکثر 2 سال است ولی امکان تمدید آن هم وجود دارد. مدیران شرکت باید حتما از بین سهامداران انتخاب شوند. انتخاب روزنامه‌ای کثیرالانتشار برای درج آگهی‌های دعوت شرکت نیز الزامی است. سود این شرکت‌ها نسبت به تعداد سهامداران تقسیم می‌شود و حق رای به تعداد سهام هر فرد بستگی دارد.

مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت سهامی خاص

  • دو برگ اظهارنامه‌ی تکمیل شده‌ی شرکت سهامی خاص و امضای اظهارنامه توسط کلیه‌ی سهامداران
  • دو جلد اساسنامه‌ی شرکت سهامی خاص و امضای تمامی صفحات آن توسط تمامی سهامداران
  •  دو نسخه صورت جلسه‌ی مجمع عمومی مؤسسین که به امضای سهام‌داران و بازرسین رسیده باشد
  •  دو نسخه صورت جلسه‌ی هیأت مدیره که به امضای مدیران منتخب مجمع رسیده باشد
  • فتوکپی شناسنامه‌ی کلیه‌ی سهام‌داران و بازرسین برابر اصل در دادگستری‌
  • گواهی بانک مبنی بر واریز ۳۵% از سرمایه‌ی شرکت

 

شرکت با مسئولیت محدود

شرکت با مسئولیت محدود

شرکت با مسئولیت محدود معمولا توسط 2 یا چند نفر و به منظور انجام امور تجاری ایجاد می‌شود. در این نوع شرکت هر سهامدار به میزان سرمایه‌ی خود در شرکت در برابر بدهی‌ها و تعهدات شرکت مسئول است. این شرکت حداقل با مشارکت 2 نفر قابل ثبت است و اسم هیچ کدام از آن‌ها نباید در نام شرکت استفاده شود ولی عبارت «با مسئولیت محدود» در کنار نام شرکت ذکر خواهد شد.

هر شرکتی برای ثبت شدن نیاز به مبلغ مشخصی دارد. حداقل سرمایه‌ی مورد نیاز برای شرکت‌های با مسئولیت محدود 1 میلیون ریال است و بیشتر از آن هم اختیاری است. سرمایه‌ی کل به مدیرعامل شرکت اعطا می‌شود که باید نسبت به دریافت این مبلغ اقرار کند ولی ضرورتی برای ارائه‌ی گواهی بانکی نیست. داشتن یا نداشتن بازرس اصل و علی‌البدل در شرکت‌های با مسئولیت محدود اختیاری است.

مدیران این شرکت‌ها از بین شرکا یا خارج از شرکت انتخاب خواهند شد و می‌توانند به مدت نامحدودی به فعالیت‌های خود ادامه دهند. امکان ثبت این مدت زمان در اساسنامه‌ی شرکت هم وجود دارد. در شرکت‌های با مسئولیت محدود سود شرکت نسبت به میزان سرمایه میان شرکا تقسیم می‌شود. البته می‌توان ترتیب دیگری را برای تقسیم سود در اساسنامه اتخاذ کرد. حق رای هر یک از شرکا نیز به نسبت سرمایه‌ی آن‌ها است.

در همین رابطه بخوانید: 5 ویژگی یک شرکت موفق که باعث پیشرفت شغلی کارکنان می‌شود

 

شرکت تضامنی

این شرکت بین 2 یا چند نفر برای امور تجاری و با نام به خصوصی تاسیس می‌شود. در این نوع شرکت اگر دارایی آن برای پرداخت بدهی‌های آن کافی نباشد، هر یک از شرکا باید تمام قروض را پرداخت کنند. در نام این شرکت‌ها عبارت «شرکت تضامنی» به همراه نام یکی از شرکا ذکر خواهد شد.

 

شرکت تعاونی

شرکت تعاونی از افراد حقیقی و حقوقی تشکیل می‌شود. عده‌ای از افراد هم صنف مانند دوست، همسایه و خویشاوندان برای رسیدن به منافع مشترک مثل تهیه‌ی مسکن دور هم جمع می‌شوند و با یکدیگر همکاری می‌کنند. هدف راه اندازی این شرکت‌ها رفع نیازهای مشترک و بهبود اوضاع اقتصادی و اجتماعی اعضا با استفاده از همکاری و کمک متقابل به همدیگر است. شرکت‌های تعاونی بیشتر از اینکه به سرمایه‌ی خود متکی باشند به اعضای خود متکی هستند. اعضایی که در شرکت سرمایه گذاری کرده‌اند نیز سهم یکسانی در سود ندارند، اما هر کدام از آن‌ها به دلیل عضویتشان دارای یک حق رای هستند.

عضویت برای تمام افرادی که محل فعالیت یا سکونتشان به دفتر شرکت نزدیک است و به خدمات شرکت نیاز دارند بلامانع است. تعداد اعضای این شرکت‌ها حداقل 7 نفر است و شرط عضویت در آن خرید حداقل یک سهم است.

 

شرکت نسبی

شرکتی که توسط 2 یا چند نفر برای امور تجاری تاسیس می‌شود. مسئولیت هر شخص به اندازه‌ی سرمایه‌ای است که در شرکت دارد. در نام گذاری باید عبارت «شرکت نسبی» حداقل همراه با نام یکی از شرکا گفته شود. در صورت عدم وجود نام همه‌ی شرکا باید از عبارت‌هایی مثل «شرکا» و «برادران» در نام شرکت استفاده شود.

 

شرکت مختلط غیرسهامی

این شرکت‌ها توسط 1 یا چند نفر شریک ضامن و یک یا چند شریک با مسئولیت محدود و بدون انتشار سهام برای امور تجاری تاسیس می‌شوند. در این شرکت‌ها مسئول بدهی‌هایی که ممکن است علاوه بر دارایی‌های شرکت پیدا شوند فرد ضامن است. شریکان با مسئولیت محدود تنها به اندازه‌‌ی سرمایه‌ی خود دارای مسئولیت هستند. همچنین در نام شرکت‌ها باید عبارت «شرکت مختلط» همراه با نام حداقل یکی از شرکای ضامن آورده شود.

در همین رابطه بخوانید: 10 ایده راه اندازی کسب و کار اینترنتی و نمونه‌های موفق

 

شرکت مختلط سهامی

این شرکت هم با همکاری شرکای سهامی و 1 یا چند نفر شریک ضامن تاسیس می‌شود. شرکای سهامی دارای سهامی با ارزش یکسان هستند و مسئولیتشان نیز به اندازه‌ی سرمایه‌شان است. افراد ضامن دارای سرمایه به صورت سهام نیستند و مسئولیت بدهی‌های شرکت را نیز بر عهده دارند. در نام این شرکت‌ها نیز باید عبارت «شرکت مختلط» همراه با نام حداقل یکی از شرکای ضامن آورده شود.

 

مراحل عملی ثبت شرکت

شرکت زمانی تشکیل می‌شود که دو یا چند نفر قصد تشکیل آن را داشته باشند اما از نظر مقررات و ضوابط اداری طی نمودن چند مرحله جهت تأسیس یک شرکت یا مؤسسه ضروری است تا این بیزینس به صورت رسمی و در دفاتر اداره ثبت شرکت‌ها ثبت گردد.

در اداره‌ی ثبت شرکت‌ها فرم نمونه‌ی اسناد فوق‌الذکر، موجود است. می‌توان این فرم‌های نمونه را از اداره‌ی مورد نظر تهیه و تکمیل‌ کرد که تمام اوراق باید توسط همه‌ی مؤسسین امضا شوند. سپس هزینه‌ای بابت تعیین نام شرکت به بانک واریز کرده و چند نام که فاقد سابقه‌ی ثبت بوده و دارای معنا و مطابق با فرهنگ اسلامی باشند را انتخاب کرده و به «واحد تعیین نام» ‌اداره‌ی مورد نظر معرفی و موافقت آن واحد را درباره‌ی نام تعیین شده اخذ می‌کنید سپس با همه‌ی مدارک به «‌قسمت پذیرش مدارک»‌ اداره‌ی مورد نظر رفته و با تحویل مدارک رسید دریافت می‌کنید .

برای راهنمایی در رابطه با انتخاب نام شرکت و نحوه‌ی جستجوی نام‌های تجاری ثبت شده مقاله‌ی راهنمای کامل انتخاب نام برای شرکت را مطالعه کنید.

 

هزینه‌های شرکت را کاهش دهید

منشی دورکار

با توجه به بالا بودن هزینه‌ی راه اندازی استارتاپ هر چقدر در هزینه‌های جاری صرفه جویی کنید می‌توانید بودجه‌ی بیشتری را به بازاریابی دیجیتال یا سنتی شرکت اختصاص دهید و فروش بالاتری را تجربه کنید که در نتیجه منجر به درآمد بیشتر شما خواهد شد.

ما در دفترشما به دلیل نیاز شرکت‌ها به کارشناسان ارتباط با مشتری حرفه‌ای و هزینه‌های بالای استخدام و آموزش نیرو تصمیم گرفتیم از کارشناسان با تجربه‌ی خود برای پاسخگویی به تماس‌های مشتریان شما استفاده کنیم.

نحوه‌ی مدیریت مکالمه در زمان تماس مشتریان اهمیت بالایی دارد و در ساخت تصویر مثبت از شرکت شما در ذهن مشتری تاثیر به سزایی دارد. بدون تجربه و آموزش کافی امکان پاسخگویی حرفه‌ای به مشتریان وجود ندارد. با استفاده از منشی‌های دورکار ما بهترین پاسخگویی تلفنی را به مشتریان ارائه کنید و تنها با پرداخت هزینه‌ به ازای دقایق تماس در هزینه‌های شرکت صرفه جویی کنید.