بیشتر دوران بزرگسالی‌ام را کارآفرین بوده‌ام. به تازگی در طول یک پرواز کاری طولانی به این فکر افتادم که چه ویژگی‌هایی باعث می شود یک نفر کسب و کار موفق داشته باشد و تعریف خودم از «موفقیت» چیست؟

در طول این سالیان، سخنرانی‌های بسیاری درباره کارآفرینی کرده‌ام. نخستین پاسخی که به ذهنم می‌رسد این است که باید این افسانه قدیمی که برای موفقیت در کارآفرینی و داشتن کسب و کار موفق تنها باید فکری خلاقانه و اندیشه‌‌ای ناب داشت را دور ریخت. اینکه موفقیت در کارآفرینی عمدتاً حاصل تلاش بسیار زیاد است را با تمام وجود درک کرده‌ام.

در همین رابطه بخوانید: زنان کارآفرین موفق که ایده‌هایشان دنیایشان را تغییر داد

کسب و کار موفق

اما برای داشتن کسب و کار موفق چه عوامل دیگری لازم است و یک کارآفرین چگونه باید موفقیت را معنی کند؟ در ادامه شاهد فهرست پانزده عامل برتر هستید که کسب و کارهای موفق از آن غافل نمی شوند.

1. بر روی تجربه مشتری (CX) تمرکز کنید

در سال 2013، پیش بینی می‌شد که تجربه‌ی مشتری (Customer Experience) وجه تمایز اصلی کسب و کارها در سال 2022 باشد و همین گونه شد. کیفیت خدمات مشتریان تاثیر بیشتری نسبت به قیمت محصول و خود محصول دارد.

تجربه‌ی مشتری به عنوان تصوری که مشتریان از شما دارند شناخته می‌شود و در ذهنیتشان نسبت به برندتان در هر مرحله و تعامل در سفر مشتری تاثیر دارد. مشتریان از ابتدا تا انتها انتظار تجربه‌‌ی خدمات خوب دارند و حتی حاضرند برای آن پول بیشتری نیز پرداخت کنند.

بر اساس نظرسنجی انجام شده 73 درصد از مشتریان تجربه‌ی مشتری را عامل مهمی در خرید می‌دانند و 65 درصد از آن‌ها از تبلیغات جذاب نیز تاثیر بیشتری دارد.

 

2. سعی کنید لیدر بهتری باشید

قبل از هر چیزی، توسعه‌ی ویژگی‌های لیدری برای ساخت چشم اندازی طولانی در کسب و کار لازم است. لیدرهای خوب از ویژگی‌هایی مثل کمال، مسئولیت، همدلی، فروتنی، بینش و تاثیرگذاری برخوردارند و مسیر برنامه ریزی شده برای اجرای ایده‌ی خود را ترسیم می‌کنند.

حتی به عنوان بنیانگذار کسب و کاری جدید که هیچ کارمندی ندارد مسئولیت این را دارید که کسب و کارتان را برای موفقیت رهبری کنید. همان طور که رشد می‌کنید افراد دیگری نیز به تیم ملحق می‌شوند.

در همین رابطه بخوانید: لیدر بودن بهتر است یا مدیر بودن؟ چرا؟

 

3. اعتماد ایجاد کنید

بنیان هر کسب و کاری ایجاد اعتماد برای مشتریان است. 76 درصد از مشتریان به تبلیغات برندها توجه می‌کنند و برای مدت طولانی اعتماد می‌کنند. برای ایجاد اعتماد اطمینان پیدا کنید که کسب و کارتان وظیفه‌ی خود را حتی بهتر از حد انتظار مشتریان انجام می‌دهد. در نتیجه اجتماعی از مشتریان وفادار می‌سازید و اطمینان پیدا می‌کنید که محصولتان رسالت خود را انجام می‌دهد.

در همین رابطه بخوانید: موفقیت در کسب و کار با ۱۰ ترفند از بزرگان دنیای تجارت

 

4. شنونده‌ی خوبی باشید

چه از مردم درخواست کنید و چه درخواست نکنید در حال صحبت راجع به شما و برندتان هستند. آیا به مواردی که می‌گویند گوش می‌کنید و آن‌ها را در نظر می‌گیرید؟

ممکن است از روش‌های سنتی مثل تماس یا ایمیل برای ارتباط با مشتریان استفاده کنید. همچنین ممکن است از روند سوشال لیسنینگ (Social Listening) یا بازخوردهای نظرسنجی بهره ببرید. به بازار و مشتریان گوش دهید و خود را نسبت به آنان سازگار کنید و انعطاف پذیر باشید. همچنین ارزش‌های بنیادین، باورها و اهداف خود را در نظر داشته باشید.

 

5. پیام خود را گسترش دهید

به طور کل راجع به رساندن پیام مناسب به افراد مناسب در زمانی مناسب است.

در سال 2022 این به معنی استقبال از انقلاب دیجیتالی در ارتباط و بازاریابی آنلاین است. مشتریان کجا هستند؟ در فضای آنلاین. ترجیح می‌دهند چگونه با کسب و کارها و افراد تعامل داشته باشند؟ در فضای دیجیتال.

در ادامه به برخی از روش‌های ارتباط با مشتریان بالقوه اشاره کرده‌ام:

اگر می‌خواهید مخاطبان را جذب کنید و مشتریان را راضی نگه دارید فعال بودن در کانال‌های بازاریابی مختلف بیش از پیش اهمیت یافته است. مشتریان تمایل دارند با روش‌های مورد ترجیح خود تعامل برقرار کنند و خرید کنند. اگر این فضا را برای آن‌ها مهیا نکنید به دنبال برندهای دیگری خواهند رفت.

علاوه بر این، بهره بردن از همکارها برای تقویت رساندن پیام خود را در نظر بگیرید. Connor Jeffers بنیانگذار Aptitude 8 می‌گوید در اولین روزهای کسب و کارم از طریق بازاریابی شراکتی (Partner Marketing) موفقیت‌های زیادی را به دست آوردیم. به استارتاپ‌هایی که در ابتدای مسیر قرار دارند توصیه می‌کنم همکارهایی که مخاطبان مشابهی با آن‌ها دارند را پیدا کنند، با تیم بازاریابی آن‌ها ارتباط بگیرند و با تهیه‌ی محتوا برای تیمشان پیام خود را به افراد منتقل کنند.

در همین رابطه بخوانید: بهترین روش و ابزارهای تبلیغات آنلاین کدامند؟

 

6. با انگیزه باشید و ناامید نشوید

یعنی حاضر باشید ساعات طولانی از روزتان را به ایده‌ای که در فکرتان است اختصاص دهید. اگر انگیزه داشته باشید این اشتیاق نسبت به اعضای تیمتان نیز منتقل می‌شود. با داشتن انگیزه هم تیم و هم مشتریانتان به کاری که می‌کنید بیشتر اعتماد می‌کنند. کسب و کارهای موفق از افرادی با انگیزه تشکیل شده‌اند که برای رسیدن به هدفشان ناامید نمی‌شوند.

 

7. روی کاری که می‌کنید تمرکز کنید

تمرکز بالا مانع تلاش بیهود و حواس‌پرتی شما می‌شود. معمولاً به جای این که کسب و کارها تعداد محدودی هدف درست و حسابی را دنبال کنند همزمان درگیر تعداد زیادی از اهداف می‌شوند. بنابراین برای داشتن کسب و کار موفق در مسیر رسیدن به هدفتان تمرکز خود را حفظ کنید.

 

8. موفقیت جز با پشتکار به دست نمی‌آید

همه ما می‌دانیم که هیچ موفقیتی یک‌شبه حاصل نمی‌شود و پشت هر موفقیتی سال‌ها کار سخت و عرق ریختن است. افرادی که صاحب کسب و کارهای موفق هستند و در نظر شما خوش شانس‎اند به شما خواهند گفت که برای رسیدن به موفقیت خبری از راهی ساده و میانبر نیست. کارآفرینان موفق همیشه ۱۰۰ درصد از انرژی خود را به کاری اختصاص می‌دهند که مشغولش هستند. اگر مطمئن هستید که نهایت تلاشتان را می‌کنید هیچ دلیلی برای پشیمانی وجود ندارد و تمرکزتان را بر روی امور تحت کنترلتان حفظ کنید.

در همین رابطه بخوانید: به فکر راه اندازی کسب و کار خانگی هستی؟ از این تجربه ها استفاده کن

 

9. از مسیر طولانی و سخت رسیدن به هدف لذت ببرید

هر کسی می‌تواند به شما بیاموزد که بر روی اهدافتان تمرکز کنید اما افراد موفق در کنار تمرکز بر مسیر از از اتفاقاتی که در مسیر می‌افتد هم لذت می‌برند.

مسیر کسب و کارهای موفق

واقعاً ارزشش را دارد که بخش زیادی از عمرتان را در مسیری به سر ببرید که از آن لذت نمی‌برید؟ وقتی شما از این سفر لذت ببرید این احساس را به تیمی که به شما ملحق شده هم منتقل می‌کنید. بهتر نیست که حتی اگر هیچ گاه به مقصد نرسید همگی از خود سفر لذت ببرید؟

در همین رابطه بخوانید: ده ایده راه اندازی کسب و کار اینترنتی و نمونه‌های موفق آن

 

10. بیشتر از ابزارها به حس درونی خود اعتماد کنید

همیشه متغیرهای بسیاری در دنیای واقعی وجود دارد که امکان گنجاندن همه‌ی آن‌ها در ابزارهای مختلف وجود ندارد. ابزارها از فرضیات غیردقیق شما نتایجی را استخراج می‌کند و نوعی احساس کاذب امنیت به شما می‌دهند. در اکثر موارد احساس درونی شما همچنان بهترین راهنما است.

همه ما لحظاتی را در تجارتمان پشت سر گذاشته‌ایم که احساسمان اینکه یک جای کار ایراد دارد را به ما منتقل می‌کرد در حالی که عقلمان همچنان از قدرت منطق برای تجزیه و تحلیل موقعیت استفاده می‌کرده است. گاهی وقت‌ها همین صدای ضعیف احساس درونی می‌تواند بر منطق قدرتمند پیروز شود.

 

11. منعطف و استوار باشید

هر کارآفرینی باید سرعت عمل داشته باشد، همواره اطلاعات جدیدی را بیاموزد و خودش را با آن‌ها وفق دهد. در عین حال باید نسبت به هدف و ماموریت تجارتتان ثابت‌قدم باشید. اینجا است که آن صدای ضعیف درونتان اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند.

به خصوص وقتی به شما هشدار می‌دهد که کارها دارند از مسیر اصلی خارج می‌شوند. کارآفرینان موفق بین گوش دادن به آن صدا و ثبات قدم بودن در مسیر موفقیت توازن برقرار می‌کنند زیرا گاهی موفقیت درست بعد از یک چالش که در قالب شکست سر راه ما قرار می‌گیرد منتظر ماست.

 

12. به تیم خود اعتماد کنید

اعتماد به تیم

اینکه هیچ کس نمی‌تواند در همه‌ی کارها مهارت داشته باشد خیلی ساده است. هر کس به دیگران با توانمندی‌های مختلف نیاز دارد. کارآفرینان اغلب آدم‌های خوش‌بینی هستند که نمی‌توانند بپذیرند در همه‌ی کارها مهارت ندارند. برای پیدا کردن مهارت‌ها و توانمندی‌های خود باید بر روی وجود خودتان کار کنید. سپس، باهوش‌ترین افرادی را که مکمل توانمندی‌های شما هستند را پیدا کنید.

معمولاً انسان تمایل دارد افرادی شبیه به خودش را جذب کند، اما برای داشتن کسب و کاری موفق راه حل این است که افرادی را پیدا کنید که شبیه خودتان نیستند بلکه در کاری که شما قادر به انجامش نیستید مهارت دارند.

در همین رابطه بخوانید: ایده های خلاقانه کسب و کار که متعجب تان می کند

 

13. به استراتژی‌های خود عمل کنید

به احتمال زیاد ایده‌ای که به ذهن شما رسیده به ذهن افراد دیگری هم خطور کرده است. کسب و کار موفق لزوماً نتیجه‌ی داشتن نوآوری‌ و خلاقیت نیست بلکه نتیجه‌ی تلاش‌های بی‌نقص است. یک استراتژی کسب و کار هر قدر هم هوشمندانه باشد به خودی خود نمی‌تواند موجب پیروزی در یک بازی یا مبارزه شود، بلکه پیروزی وقتی حاصل می‌شود که آن استراتژی عملی شود. همه‌ی ما کارآفرینانی را دیده‌ایم که زمان‌هایی طولانی را صرف نوشتن نقشه‌های تجاری و برنامه ریزی می‌کنند. به نظر من، یک نقشه تجاری یک صفحه هم باشد کافی است.

از آن گذشته، اوضاع هرگز آن طوری که بر روی کاغذ برنامه ریزی کردیم پیش نخواهد رفت. هر قدر هم که زمان را صرف برنامه ریزی کنید باز باید آن را با واقعیت‌های موجود منطبق کنید. با اجرایی کردن آن‌ها اطلاعات به مراتب مفیدتری نسبت به نظریه‌پردازی خوهید آموخت. به یاد داشته باشید که انعطاف داشته باشید و خود را با اطلاعات جدید سازگار کنید.

در همین رابطه بخوانید: ۶ چالش اصلی استارتاپ ها در ایران چیست؟

 

14. صداقت داشته باشید

کسی را به یاد نمی‌آورم که بدون صداقت و درستکاری توانسته باشد به موفقیتی درازمدت دسته یافته باشد. این دو خصلت باید هسته‌ی اولیه‌ی تمامی فعالیت‌هایمان را تشکیل دهد. هر کسی وجدان دارد اما خیلی‌ها دیگر هیچ توجهی به آن نمی‌کنند. همیشه وقتی صداقت کامل ندارید یا حتی کمی از مسیر درستکاری منحرف می‌شوید و آن صدای درونی به شما هشدار می‌دهد سعی کنید به آن گوش فرا دهید.

 

15. از کمک‌های دیگران قدردانی کنید

این مورد را که شاید بتوان گفت از مهم‌ترین موارد است را فراموش نکنید. وقتی به موفقیتی دست می‌یابید افراد زیادی در این مسیر به شما کمک کرده‌اند و پس از مدتی درمی‌یابید که شاید هیچ گاه فرصت جبران کمک این افراد پیش نیاید یا حتی در اکثر موارد این افراد را نشناسید. تنها راه ادای دین این است که به کسانی که می‌توانیم به این امید که آن‌ها هم به افراد دیگری کمک می‌کنند کمک کنیم.

 

با مشتریان خود به راحتی ارتباط موثر برقرار کنید

همان طور که در بالا اشاره‌ کرده‌ام یکی از ویژگی‌های کسب و کارهای موفق برقراری ارتباط موثر با مشتری از کانال‌های ارتباطی دلخواه او است. یکی از روش‌های مورد علاقه‌ی مشتریان که سرعت بالایی نیز دارد ارتباط تلفنی است. بسیاری از مشتریان ارتباط تلفنی را به سرعت کند چت آنلاین ترجیح می‌دهند.

امروزه برای راه اندازی ارتباط تلفنی با مشتری نیاز به استخدام نیروهای اپراتور و خرید تجهیزات دارید که هزینه‌ی هنگفتی را به کسب و کارتان تحمیل می‌کند. به همین دلیل تیم دفترشما جهت آسان کردن ارتباط تلفنی کسب و کارها با مشتریان سرویس مرکز تماس ابری را راه اندازی کرده است.

در این سرویس کارشناسان ارتباط با مشتری ما که از چندین سال تجربه برخوردارند تماس‌های مشتریانتان را پاسخ می‌دهند. پاسخگویی حرفه‌ای به مشتری باعث ایجاد اعتماد و شکل گیری تصویری مثبت از برندتان در ذهن مشتری می‌شود. همچنین با استفاده از مرکز تماس هیچ هزینه‌ای به جز هزینه‌ای اشتراک پرداخت نخواهید کرد.

 

ویژگی‌های بارز دیگر کسب و کارهای موفق که در مقاله به آن اشاره نشده است چیست؟