استارتاپها که میخواهند اوج بگیرند به تبلیغات محیطی روی میآورند، بیلبوردهای اسنپ، آچاره، شیپور و …را در سطح شهر دیده اید؟ نظرتان درباره آنها چیست؟ آیا این تبلیغات شما را مجذوب خود کرد و یا به بی اعتنا از کنارشان گذشتید. تبلیغات محیطی گران قیمت است و ردیابی بازخورد آن هم بسیار دشوار است. این تبلیغات پر خرج باید با نهایت دقت و خلاقانه انجام بگیرد تا پول خود را دور ننداخته باشیم و بازاریابی تبلیغات محیطی اهمیت زیادی دارد.
بیشتر بخوانید: اندازه گیری اثربخشی تبلیغات با استفاده از شماره تلفن مجازی
تبلیغات محیطی به خلاقیت نیاز دارند نه تکرار
تبلیغات محیطی تنها به بیلبوردها محدود نیست، هر فضای شهری میتواند مکانی برای تبلیغات محیطی باشد. اما در ایران این تبلیغات بیشتر به بیلبوردها محدود میشود. معمولاً خلاقیت هم خلاصه میشود در بازی با کلمات و یا فضای اضافی در بیلبورد، به این صورت که کله سوژه عکس از تابلو بیرون است!
شیوه رایج دیگر تابلوهای چند نوبتی است که در ابتدا خبری از نام برند نیست بلکه در چند فاز میفهمیم که این تبلیغ به چه چیزی اشاره دارد. انگار معمایی طرح کرده اند که برای رسیدن به جواب باید منتظر بیلبوردهای تکمیلی باشیم!
داشتن ایده نو پیش نیاز بروز خلاقیت است، اگر ایده ها را تغییر ندهیم خیلی زود تکراری و کلیشه ای میشوند. وقتی میخواهید تبلیغات محیطی خلاقانه انجام دهید باید کاری را انجام دهید که تا پیش از این کسی سراغ آن نرفته باشد!
قانون شش ثانیه طلایی
شما به احتمال بسیار هنگام خواندن بیلبورد تبلیغاتی در حال حرکت هستید، دراینصورت زمان زیادی برای نگاهکردن به بیلبورد ندارید. شش ثانیه متوسط زمانی است که برای خواندن یک بیلبورد تبلیغاتی صرف میشود.
طراح تبلیغات شش ثانیه فرصت دارد تا بر روی مغز شما اثر بگذارد. یک تبلیغ عادی خیلی زود از ذهن میرود پس به یک کار خلاقانه نیاز داریم.
از طرفی به علت فرصت کم باید در یک تبلیغات مینمال پیام به مخاطب فرستاده شود. تبلیغات شلوغ در اتوبان؟ نه تنها فایده ای ندارد بلکه حتی ممکن است باعث حواس پرتی و تصادف هم بشود.
بیاید بیلبوردهای خلاقانه موفق دنیا را با بیلبوردهای ایرانی مقایسه کنیم تا ببینیم کجای کار ایراد دارد و میتواند بهتر شود.
بیشتر بخوانید: راه های پرورش خلاقیت در کارکنان
به جای نوشتن پیام آن را عملاً نشان دهید!
اینجا دیگر کمی کار سخت شد و باید فسفر سوزاند. شما این فرصت را دارید چیزی خلق کنید که توجهها را به سوی خود جلب کند و در خاطر بماند. در نتیجه شما میتوانید تأثیر بیشتری بگذارید. شاید چند مثال عملی این موضوع را به خوبی نشان بدهد:
.
.
نمونه های ایرانی: شوخیهای نه چندان بامزه و بازی با کلمات
بیمه بازار و شیپور سعی کردند در بیلبوردهای خود حس طنز را به مخاطب القاء کنند. نتیجه اما چندان جالب نبود. جوک های بی مزه بیمه بازار و شوخی های شیپور در ذهن مخاطبان مشکل پسند این روزها باقی نمی ماند! هر چند این تبلیغات نسبت به تبلیغات عادی و معمولی گامی رو به جلو محسوب میشود ولی بازی با کلمات برای ماندگار شدن به نمونه های ناب تری نیاز دارد.
شیپور هم سعی کرد تبلیغات معناداری داشته باشد. بازیگوشی در کلام شیپور چقدر به چشم آمد؟به نظر شما این نوع شیوه تبلیغ موفق بوده است؟
یک تبلیغ طنز خوب میتواند کمی طعنه آمیز باشد. مثلا برای تبلیغ حمایت از کالاهای داخلی به جای کالاهای وارداتی از عکس رضا پرستش استفاده کنیم، البته به شرطی که تفاوت کیفیت کالاها اینقدر فاحش نباشد!
بیلبورد: سکوی پرتاب یا سیاهچاله؟
وجود این تابلوهای بزرگ، برای شرکتهای کوچک که قادر به پرداخت هزینه تبلیغات تلویزیونی نیستند، بسیار مفید است. بیلبورد در مقایسه با قیمت تبلیغات تلویزیونی و رادیویی و کم اثر بودن تبلیغات در رسانههای چاپی میتواند با هزینه کمتر، بیشترین تعداد مخاطب را جلب کند. از سوی دیگر صاحبان این نوع تبلیغات دنبال مشتری نمیگردند بلکه این مشتریان هستند که آنها را مییابند.
با این حال تبلیغات بیلبوردی ریسک زیادی دارد. شاید سایر شیوه های تبلیغات محیطی برای برند شما بهتر باشد. در هر صورت هر فرمی که برای تبلیغات خود بر میگزینید محتوا در آن نقش تعیین کننده دارد.
بیشتر بخوانید: آموزش بازاریابی: انتخاب شعار تبلیغاتی
تمام روشهای تبلیغاتی متعارف مانند شمیر دو لبه هستند، یعنی برای کسب و کار شما میتوانند هم اثر مثبت داشته باشند و هم اثر منفی. تنها خلافیت است که میتواند عامل موفقیت و اثرگذاری تبلیغات شود. ویلیام برن باخ، یکی از متخصصان حوزه تبلیغات میگوید: متفاوت نبودن در تبلیغات، خودکشی محسوب میشود. بعضی برندها خود را از بیلبوردها حلق آویز میکنند اما برای بعضی ها هم سکوی پرتابی است برای شناساندن خود به مخاطبان.