هیچ اهمیتی ندارد که شما راجع به مناسب بودن تبلیغات و استراتژی بازاریابی حال حاضر کسب و کارتان چه فکری می‌کنید. همیشه راهی برای بهتر کردن وجود دارد.

یک راه برای بهتر کردن این تصمیم است که بیشتر باید بر روی بازاریابی انلاین تمرکز کنم یا بازاریابی سنتی (آفلاین)؟

در ابتدا راه‌های مختلف تبلیغات را آزمایش کنید و بعد ببینید چه کسی قرار است سود ببرد. سپس، یک برنامه‌ی اجرایی بسازید که هر مرحله از استراتژی را مشخص کند. در نهایت، شما نیاز دارید که اطلاعات به دست آمده (دیتا) را آنالیز کنید و بررسی کنید کدام مناسب و کدام نامناسب است.

کدام روش برای بازاریابی برند شما درست است؟ آنلاین یا آفلاین؟ این مقاله هر دو روش را توضیح می‌دهد و به شما کمک می‌کند متوجه شوید کسب وکار شما روی کدام باید تمرکز کند.

آنچه در این مقاله می‌خوانید: پنهان

بازاریابی آنلاین چیست؟

بازاریابی آنلاین

 

بازاریابی آنلاین یک اصطلاح همه جانبه است برای روش‌های مختلفی که برند شما می‌تواند بازاریابی و تبلیغات محصولات و سرویس‌ها را در بستر آنلاین انجام دهد.

در دنیای دیجیتال امروز، روش‌ها و پلتفرم‌های زیادی وجود دارد که شما می‌توانید برای بازاریابی از آن‌ها استفاده کنید.

از ایمیل مارکتینگ و تبلیغات شبکه‌های اجتماعی گرفته تا بهینه سازی سایت و راه اندازی گوگل ادز (سرویس تبلیغات گوگل)، برندها از بازاریابی آنلاین برای به دست آوردن مخاطبان هدف خود در پلتفرم‌هایی که به نظر می‌رسد مورد استفاده مشتریان است استفاده می‌کنند. (مثل گوگل، اینستاگرام یا تلگرام)

 

مزایای بازایابی آنلاین

بازاریابی آنلاین این روزها برای استراتژی بازاریابی اکثر شرکت‌ها استفاده می‌شود و این مزایا را به دنبال دارد:

1. قابل اندازه گیری

به لطف ابزارهای آنالیز و آمار ( مثل گوگل آنالیتکس، یا برای شبکه‌های اجتماعی مثل Hootsuite) شما می‌توانید میزان تاثیرگذاری تبلیغات و کمپین‌ها را مشاهده کنید.

با اندازه گیری آمار و بررسی رفتار مشتری، شما قادرید استراتژی خود را برای کمپین‌های تبلیغاتی آینده تغییر دهید و فقط از روش‌های نتیجه‌‌بخش استفاده کنید.

2. تبلیغات طولانی مدت

انواع خاصی از بازاریابی آنلاین مثل سئو می‌تواند بازاریابی طولانی مدت را برای کسب و کارتان رقم بزند.

بعضی از امکانات بازاریابی آنلاین خیلی تاثیرگذار هستند، شما از تبلیغات بلند مدت بدون خرج کردن پول زیاد بهره‌مند خواهید شد.

3. هدف گرفتن مشتری‌های کلیدی

وقتی یک تبلیغات آنلاین می‌سازید، قادر خواهید بود دقیقا ببینید چه کسانی آن را می‌بیندد و آن را صرفا برای مخاطبین هدف خاص خودتان نمایش دهید.

از این راه، شما پولتان را برای نشان دادن تبلیغات به افرادی که علاقه‌مند به کسب و کارتان نیستند هدر ندادید.

4. مقرون به صرفه

در مقایسه با بازاریابی افلاین، تبلیغات آنلاین مقرون به صرفه‌تر هستند. بنابراین، برای کسب و کارهای نوپا آسان‌تر است که با بودجه‌های کوچکی مخاطبین هدف خود را از  طریق بازاریابی آنلاین به دست بیاورند. به خصوص استفاده از روش‌هایی مثل شبکه‌های اجتماعی که به صورت کامل رایگان است.

5. هدف گیری مشتریان تلفن همراه

این روزها، وقتی در اینترنت جستجو می‌کنید، مردم از تلفن همراه بیشتر از رایانه استفاده می‌کنند. پس، ضروری است که این را در ذهن خود داشته باشید زمانی که می‌خواهید افراد را برای تبلیغات انتخاب کنید.

اکثر تبلیغات آنلاین می‌توانند برای موبایل اختصاصی شوند، به این معنی است که شما کسی را از قلم نمی‌اندازید.

6. از دسترسی مناسب سود کنید

تبلیغات آنلاین می‌تواند افراد قابل توجه مناسب کسب و کار شما را به دست آورد.

اگر شما تبلیغاتی بسازید که کاربران واکنش خوبی نشان دهند و با آن ارتباط برقرار کنند، بیشتر از مد نظر شماست دیده می‌شود.

7. با مشتری رابطه ایجاد کنید

احتمالا مشتری‌های هدف شما تبلیغاتتان را چند بار خواهید دید. در حالت ایده آل، این به شما برای تشخیص برندتان کمک خواهد کرد که خبر خوبی برای آگاهی از برند است. هر چه بیشتر شما را ببیند بیشتر هم به شما اعتماد می‌کنند. بالاخره، این اعتماد و شناخت باید وفاداری آن‌ها به برندتان را تقویت کند و همه‌ی این موارد باعث ایجاد رابطه موثر با مشتری می‌شود.

 

بازاریابی آفلاین (سنتی) چیست؟

بازاریابی سنتی

خب ما بازاریابی آفلاین (سنتی) را داریم که از رسانه‌های آفلاین مختلفی (مثل تلوزیون، بروشور و …) به بازاریاب‌ها برای کمک به افزایش آگاهی از برند کمک می‌کند.

اساسا، بازاریابی آفلاین دربرگیرنده‌ی همه‌ی روش‌ها است که شرکت‌ها برای دهه‌های متولی و خیلی قبل‌تر از اینترنت تا به امروز از آن استفاده می‌کنند.

 

مزایای بازاریابی آفلاین

بازاریابی سنتی مزایای خاص خودش را دارد. اگر چه بعضی روش‌ها ممکن است منسوخ شده باشند ولی آن‌ها می‌توانند با به کارگیری از راه‌های مختلفی سودمند باشند.

1. محصولی قابل لمس را به مشتری ارائه می‌دهد

در برخی مواقع، همه‌ی ما داشتن محصول فیزیکی را به دیجیتال ترجیح می‎‌دهیم، درست می‌گویم؟

بی شک از این قبیل افراد زیاد است و در صنعتی مثل موسیقی این موضوع به وضوح آشکار است. اگر چه اکثر موسیقی‌های در فضای دیجیتال با فرمت‌های مختلفی در دسترس هستند، ولی صفحات گرامافون بیش از پیش محبوب شده‌اند.

نمونه‌ای شبیه به این را بخواهم مثال بزنم زمانی که شما به مشتری کارت ویزیت و بروشور می‌دهید برخی از آن‌ها علاقه دارند آن‌ها را نگهداری کنند و این کار حس خوبی برای آن‌ها ایجاد می‌کند.

2. ایجاد رابطه با شبکه سازی

این کارت ویزیت‌های مثال قبل در رویدادهای شبکه سازی خیلی به کار می‌آیند. شبکه سازی روشی مناسب برای پخش کردن صحبت‌های راجب برند شما در دنیای واقعی است.

به شما فرصت صحبت با مردم به صورت چهره به چهره می‌دهد، پس شما می‌توانید به سوال‌ها مستقیما جواب دهید و دید انسانی‌تری از کسب و کارتان به آن‌ها بدهید.

حتی بعضی‌ها معتقدند این بهترین روش از روش‌های بازاریابی سنتی است.

3. مخاطبین خود را زمانی که حواسشان جمع است جذب کنید

افرادی که تلوزیون تماشا می‌کنند یا روزنامه می‌خوانند معمولا کاملا با تمرکز این کار را می‌کنند.

از سوی دیگر، آن‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی بالا و پایین می‌کنند و  آنلاین جستجو می‌کنند به آن صورت متمرکز نیستند.

استفاده از تلوزیون و روزنامه برای تبلیغات به شما این شانس را می‌دهد که توسط افرادی که تمرکز دارند دیده شوید و توجه کاملشان را با بازاریابی خود جلب کنید. این چیزی است که بازاریابی آفلاین به بهترین نحو انجام می‌دهد.

4. فرصتی برای خلاق بودن

شما می‌توانید همه چیز را در کمپین‌های بازاریابی آفلاین ترکیب کنید.

از موسیقی به یادماندنی برای تبلیغات تلوزیون و رادیو استفاده کنید، اسپانسری با کیفیتی را برای رویدادهای بزرگ رقم بزنید، همکاران را برای جشن‌ها به دفترتان دعوت کنید، به گردهمایی‌ها و نمایشگاه‌های مرتبط با کسب و کارتان بروید.

«مثلا نماهنگی که در تبلیغ پوشک بچه‌ی مای بی بی از تلوزیون پخش می‌شد برای همه‌ی ما خاطره انگیز است و از ذهنمان بیرون نرفته است».

تبلیغات آفلاین گزینه‌های بیشتری نسبت به انلاین در اختیارمان می‌گذارد که خلاق بودن را برای ما آسان‌تر می‌کند.

5. در کنار بازاریابی آنلاین قابل استفاده است

دلیلی وجود ندارد که روی بازاریابی سنتی پافشاری کنید. مزایای زیادی هست اگر بتوان هر دو را در کنار هم داشت، و روش‌های زیادی وجود دارد که ‌آن‌ها در کنار هم به خوبی نتیجه بدهند.

 

معایب بازاریابی آنلاین

بخواهم منصف باشم هر دو روش بازاریابی معایبی دارند و توسط مشتری‌ها نادیده گرفته می‌شویم اگر آن‌ها را به خوبی به کار نگیریم.

بازاریابی آنلاین همه فن حریف نیست و ممکن است بعضی وقت‌ها برایتان چالش ایجاد کند با زیان‌هایی همراه باشد.

در زیر برخی از معایب بازاریابی آنلاین را برایتان توضیح دادم:

1. وابسته به تکنولوژی

بازاریابی آنلاین کاملا به فناوری وابسته است.

تبلیغات شما ممکن است به مشتریانی که از تکنولوژی خاصی استفاده نمی‌کنند نمایش داده نشود. بنابر این، شما باید در نرم افزارها و پلتفرم‌های مختلفی هزینه تبلیغات پرداخت کنید که مطمئن شوید تبلیغات شما نتیجه بخش است.

علاوه بر این، در مواقعی که ممکن است اینترنتتان قطع شود، شما قادر نخواهید بود که تبلیغات خود را به روزرسانی و آنالیز کنید.

2. رقابت جهانی

یکی از بزرگترین مزایای اینترنت این است که بازار جهانی را به روی کسب و کارهای کوچک باز می‌کند. اگر چه از این نظر خیلی خوب است، ولی به این معنی است که شما باید با رقابت‌های سختی دست و پنجه نرم کنید. اگر تبلیغات شما در حد تبلیغات رقبا نباشند، در این بازار گسترده دیده نخواهید شد.

3. برخی افراد تبلیغات آنلاین را نادیده میگیرند

همه‌ی ما از فضای آنلاین استفاده می‌کنیم و اکثر مواقع تبلیغاتی که مانع خوندن مطلب یا ویدئوی ما می‌شود را به راحتی رد می‌کنیم.

به دلیل زیاد شدن تبلیغات در اینترنت این واکنش کاربران اینترنت در این روزها نسبت به تبلیغات انلاین است که به راحتی تبلیغات را نادیده می‌گیرند.

شما باید تمام خلاقیت خود را به کار بگیرید که توجه آن‌ها را جلب کنید و به سمت سایت خودتان هدایتشان کنید.

4. نبود ارتباط چهره به چهره

مشتریان دوست دارند جنبه انسانی برندی که با آن تعامل دارند را ببینند.

متاسفانه، در بازاریابی آنلاین این موضوع به راحتی امکان پذیر نیست، ولی به این معنی نیست که شما نمی‌توانید از روش‌های جایگزین استفاده کنید.

می‌توان از ارتباط ویدئویی یا تلفنی می‌توان برای سرویس پشتیبانی مشتریان استفاده کرد.

ارتباط ویدئویی نیاز به اینترنتی پایدار دارد که اوضاعش در کشورمان مشخص است! و علاوه بر آن بعضی مشتری‌ها مایل به نشان دادن چهره‌ی خود نیستند ولی با پشتیبانی تلفنی می‌توانید ذره‌ای از حس ارتباط انسانی را با صدایتان به مشتری القا کنید، به او حس خوبی منتقل کنید و دیگر دردسرهای قطعی ارتباط ویدئویی و … را هم ندارید. برای راه اندازی پشتیبانی تلفنی به سخت افزار و نرم‌افزارهای مختلفی نیاز پیدا می‌کنید که هزینه‌بر است و پردردسر ولی امروزه به لطف سرویس‌های تلفن اینترنتی شما حتی به تلفن هم برای تعامل با مشتری احتیاج ندارید!

 

معایب بازاریابی آفلاین

افت شما در بازاریابی سنتی دست اندازهایی در مسیر برای شما ایجاد خواهد کرد. پس سعی کنید این معایب بازاریابی سنتی را در نظر بگیرید:

1. سخت بودن آنالیز

تبلیغات آنلاین مشکلات خود را دارد اما به هر حال به لطف ابزارهای آنالیز به راحتی قابل اندازه گیری است. متاسفانه گزینه‌های زیادی برای آنالیز تبلیغات سنتی وجود ندارد، بیشتر کسب و کارها فقط یک تبلیغ محیطی اجرا می‌کنند و امیدوار هستند که مشتری جدید برای آن‌ها بیاورد.

اگرچه، راه‌های مختلفی وجود دارد که فعالیت‌های خود در بازاریابی آفلاین را اندازه گیری کنید. به طور مرسوم بازاریاب‌ها آمار فروش و سود را بررسی می‌کنند که اگر افزایشی داشتند پس یعنی تبلیغشان به خوبی نتیجه داده است.

2. فقط برای مدتی کوتاه استفاده می‌شود

در مقایسه با بازاریابی آنلاین، کمپین‌های بازاریابی آفلاین خیلی طول نمی‌کشند.

اگر بخواهید برندتان را در تلوزیون یا روزنامه را به مشتری یادآوری کنید به این معنی است که باید هر سری تبلیغ بدهید که هزینه‌ی بالایی دارد.

3. هزینه‌های بالا

همان طور که در قبل اشاره کردم، هزینه‌های بازاریابی سنتی می‌تواند از آنلاین بیشتر باشد.

اگر چه، روش‌های زیادی برای بازاریابی کسب و کارتان در فضای آنلاین وجود دارد، مثل شبکه‌های اجتماعی ولی در دنیای تبلیغات آفلاین هیچ تبلیغ رایگانی وجود ندارد! تبلیغات تلوزیون و روزنامه به طرز عجیبی گران هستند و اسپانسری یک رویداد ممکن است آن بازدهی مد نظر ما را نداشته باشد و نسبت به هزینه‌ها ارزشش را نداشته باشد.

4. دسترسی محدود

امروزه مردم همیشه آنلاین هستند، پس در معرض بازاریابی برندهای زیادی قرار دارند، اگرچه ممکن است بعضی از آن‌ها از این موضوع آگاه نباشند.

ولی متاسفانه، دسترسی در بازاریابی آفلاین به صورت اتوماتیک و سریع نیست. نیاز است مشتریان اقدام به انجام کاری کنند که تبلیغ شما را ببینند، که این اقدام ممکن است روشن کردن تلوزیون، باز کردن روزنامه یا توجه به بیلبوردهای اتوبان باشد! به علاوه، هیچ تضمینی نیست که آن‌ها به تبلیغات شما توجه کنند.

 

نمونه‌هایی از بازاریابی آنلاین

 

نمونه‌هایی از بازاریابی آفلاین

  • پخش بروشور و کارت ویزیت
  • تبلیغات محیطی، مثل بیلبوردها و مترو
  • سمینارها
  • تبلیغات تلوزیونی
  • گردهمایی‌ها
  • اس ام اس مارکتینگ

 

از کدام روش بازاریابی استفاده کنم؟

اگر در انتخاب روش‌های بازاریابی برای کسب و کارتان گیج شده اید حق دارید!

نباید سعی کنید با به کارگیری همه‌ی روش‌ها خود را خسته کنید. بهتر است روی چند روش متمرکز شوید و مطمئن شوید آن را به خوبی انجام داده‌اید.

در اینجا چند عامل که می‌تواند برای انتخاب بین بازاریابی آنلاین یا آفلاین به شما کمک کند برایتان آورده‌ام:

1. بودجه تبلیغاتی را در نظر بگیرید

مهم ترین عامل تاثیرگذار برای بازاریابی هر کسب و کاری مقدار بودجه تبلیغات است.

به عنوان مدیر کسب و کار باید مقدار بودجه‌ی تبلیغات را مشخص کنید و بررسی کنید قادر به انجام چه کارهایی هستید. فراموش نکنید لزوما روش‌های گران‌تر نتیجه‌بخش نیستند و بعضی از روش‌های بازاریابی ارزان می‌تواند برای شما بسیار نتیجه‌بخش‌تر باشد.

2. پرسونای مخاطب خود را بشناسید

مثلا اگر محصول شما مناسب پسرهای نوجوان است خب میزبانی وبینار یا تبلیغات روزنامه‌ای هیچ فایده‌ای ندارد و صرفا هدر دادن پول است. خیلی کم پیش می‌آید نوجوانان امروز روزنامه مطالعه کنند یا در وبینار تخصصی شرکت کنند. تبلیغات در اینستاگرام، یوتیوب و بازی‌های آنلاین می‌توانند گزینه‌های خوبی باشند.

به داده‌های خود نگاه کنید تا متوجه شوید مخاطب هدف شما کجاست و به چه نوع تبلیغی علاقه‌مند هستند. بعد از شناسایی این موارد دیگر بودجه تبلیغات خود را دور نمی‌اندازید!

3. هویت برندتان را حفظ کنید

هویت برند

شما باید به روش‌هایی که برای هویت برندتان مناسب است توجه ویژه کنید.

در حالی که روش‌های بازاریابی مختلفی برای ارتقای هویت برندتان وجود دارد، برخی از آن‌ها ممکن است هویت برندتان را خراب کنند پس اگر به دنبال تقویت هویت برندتان هستید، بهتر است از روش‌های مطمئن‌تری برای بازاریابی و تبلیغات استفاده کنید.

 

سخن آخر

بازاریابی در برخی مواقع بگیر نگیر دارد. یعنی روشی که ممکن است این هفته نتیجه بدهد درست هفته بعد نتیجه‌بخش نباشد. ولی اگر انعطاف پذیر باشید و خود را با علایق مشتری تطبیق دهید چالش‌های زیادی برای شما ایجاد نخواهد شد. به هر حال مشتری انسان است و انسان هم همیشه در حال تغییر!

اما تا زمانی که نقطه‌ی تعادل بین بازاریابی آفلاین و آنلاین را پیدا کنید، بهتر است از گزینه‌های موجود تست بگیرید. مهم است بدانید که کدام روش جوابگوی شما و کسب و کارتان است.

 

خوشبختانه، روش‌های زیادی در آنلاین و آفلاین وجود دارد. زمانی که ترکیب مناسبی از بازاریابی آفلاین و آنلاین را پیدا کردید، بازاریابی کسب و کارتان بی حد و مرز خواهد بود.