مهم‌ترین مهارت‌های کاریابی که هر نیروی کاری باید بیاموزد چه مهارت یا تخصصی است؟ دانشجویان کدام رشته‌ها بیکار نمی‌مانند؟

شما در هر جایی بخواهید استخدام شوید یا در حال حاضر مشغول به کار هستید، اگر به دنبال این باشید که کنار گذاشته نشوید و پیشرفت چشمگیری را تجربه کنید. به جز مدرک تحصیلی و تخصص، تعدادی از مهارت‌های عمومی هستند که به آن‌ها احتیاج دارید. منظور از مهارت‌های عمومی، تنها آنچه به عنوان مهارت نرم شناخته می‌شود نیست، بلکه منظورمان مهارت‌های تخصصی است که امروزه جامعه و بازار کار انتظار دارد تمامی افراد فعال در جامعه (به لحاظ اقتصادی) آن را بدانند.

برخی از این مهارت ها به راحتی قابل یادگیری‌اند ولی برخی ریشه در اخلاق و تربیت شما دارند و تغییرشان ممکن است کمی دشوار باشد.

برای موفقیت در محیط کار بهتر است انواع مهارت‌های شغلی که قابل یادگیری است را بیاموزید و همچنین روی یافتن نقاط ضعف رفتاری کار کنید و آنها را بهبود دهید. در این جا هفت مهارت از بهترین مهارت‌های شغلی که جز مهارت‌های موردنیاز همه‌ی کسب و کارها هستند را به شما معرفی می‌کنیم. سعی کنید آن‌ها را به خاطر بسپارید و راه‌های تقویت مهارت‌های شغلی خود را پیدا کنید.

آنچه در این مقاله می‌خوانید: پنهان
مهم‌ترین مهارت‌ها در کاریابی

چه مهارتی برای کار یاد بگیریم؟

امروزه پیدا کردن شغل مناسب و موفقیت در بازار کار نیازمند داشتن مجموعه‌ای از مهارت‌های متنوع است. با پیشرفت‌های تکنولوژی و تغییر نیازهای بازار کار، مهارت‌های مورد نیاز همواره در حال تغییر هستند. دیگر داشتن مدرک دانشگاهی به تنهایی تضمینی برای استخدام نیست و کارفرمایان به دنبال افرادی هستند که علاوه بر دانش تخصصی، مهارت‌های عملی و اجتماعی لازم را نیز داشته باشند.

مهارت‌های موردنیاز برای یافتن کار، به صورت کلی به دو دسته تقسیم می‌شوند:

مهارت‌های تخصصی (Hard Skills)؛

مهارت‌های نرم (Soft Skills).

مهارت‌های تخصصی در واقع تمام توانایی‌ها و دانش شما در آن حوزه تخصصی فعالیت شما است؛ مانند: برنامه‌نویسی به زبان‌های مختلف، تحلیل داده، توانایی کار با ابزارهای گرافیکی یا توانایی‌های هنری و فنی که برای انجام وظایف نیاز دارید. این مهارت‌ها وابسته به نوع شغل شما و سطح ارشدیت شما متغیر است.

اما مهارت‌های نرم، به آن دسته از مهارت‌ها گفته می‌شود که در زندگی روزمره و معاشرات اجتماعی نیاز داریم تا بتوانیم روابط موثر داشته باشیم، از سلامت روان خود و دیگران حفاظت کنیم و مسیر رشد شغلی و اجتماعی خود را هموار بسازیم. از جمله این مهارت‌ها، می‌توان به توانایی حل مسئله، تصمیم‌گیری، کار تیمی، مدیریت زمان، مدیریت تعارض، همفکری در تیم، همدلی، شنیدن فعال و فن بیان شفاف و واضح اشاره کرد.

مهارت‌های نرم، در تمامی سطوح شغلی اهمیت دارند اما در سطوح مدیریتی دیگر تنها یک مهارت کمک‌کننده نیستند بلکه ضروری و بسیار پر اهمیت هستند. مهارت‌های نرم زیاد و مختلفی وجود دارد و هر فرد متناسب با نوع شغل خود ممکن است به برخی از این مهارت‌ها بیشتر نیاز داشته باشد.

مهارت‌های کاریابی بدرد بخور

مهم‌ترین مهارت‌ها در کاریابی

داشتن مهارت‌های مورد نیاز برای پیدا کردن شغل، از اهمیت زیادی برخوردار است و می‌تواند شما را در میان دیگران متمایز کند. این مهارت‌ها شامل توانایی‌های ارتباطی، حل مسئله، مدیریت زمان، یادگیری و توسعه فردی و توانایی‌های فنی و تخصصی می‌شود. با تمرین و تقویت این مهارت‌ها، می‌توانید خود را به عنوان یک گزینه جذاب و آماده برای استخدام در بازار کار معرفی کنید. در ادامه مهم‌ترین مهارت‌های بدردبخور برای یافتن کار را معرفی می‌کنیم.

1. مهارت‌های ارتباطی مهم در کار پیدا کردن

مهارت‌های ارتباطی، از جمله مهم‌ترین مهارت‌ها برای موفقیت در هر شغلی محسوب می‌شوند. ارتباط موثر در محیط کار نه تنها به شما کمک می‌کند تا نظرات و ایده‌های خود را به درستی منتقل کنید، بلکه باعث ایجاد تعاملات بهتر با همکاران و مدیران می‌شود.

برای موفقیت در کار و زندگی لازم است اصول ارتباطات موثر را بدانید و بتوانید از آن‌ها به خوبی استفاده کنید. این به این معنا است که علاوه بر آشنایی با اصول ارتباطات در کسب وکار، بتوانید با مدیر و همکارانتان درست و حرفه‌ای رفتار کنید.

بسیاری از افراد هستند که با وجود متخصص بودن در کارشان مدام در حال تغییر شغل هستند یا در محیط کاری نمی‌توانند از نهایت مهارت‌هایشان استفاده کنند و توانایی های خود را به مدیران کسب و کار نشان دهند، یکی از مهم ترین عوامل بازدارنده موفقیت در کار نداشتن روابط عمومی موثر است.

اگر چه بخشی از اصول ارتباطی به منش و رفتار شخص بستگی دارد (مثلا بعضی‌ها خونسرد هستند ولی بعضی‌ها زود از کوره در می‌روند.) که این جور رفتارها باید شناخته وکنترل شوند اما بخش عمده مهارت‌های لازم ارتباطی، اکتسابی و قابل یادگیری‌اند.

مثلا نحوه لباس پوشیدن شما در محل کار در جذب مخاطب بسیار موثر است و اگر شما این کار را به خوبی بلد نیستید می توانید در مدت کوتاهی آن را بیاموزید یا وقت شناسی در ساخت شخصیت کاری شما و روابطتان بسیار مهم است و باعث می‌شود طرف مقابل به این نتیجه برسد که وقت او برای شما اهمیت دارد که با کمی برنامه ریزی و پشتکار می‌توانید به موقع به قرارهای خود برسید.

سعی کنید در روابطتان این عوامل تاثیرگذار را هم رعایت کنید:

مهارت گوش دادن فعال

یکی از بخش‌های اصلی ارتباطات، توانایی گوش دادن به دیگران است. این مهارت به شما کمک می‌کند تا بهتر نیازها و انتظارات را درک کنید. مهم‌ترین بخشی که شما می‌توانید این مهارت خود را نمایش دهید؛ جلسه مصاحبه است. با دقت و فعالانه صحبت‌های مصاحبه‌کننده را بشنوید و پاسخ دهید.

توانایی بیان موثر

لازم است بتوانید به وضوح و با اعتماد به نفس صحبت کنید و پیام خود را منتقل کنید.

نویسندگی حرفه‌ای و گزارش‌نویسی

بسیاری از ارتباطات کاری، به صورت نوشتاری انجام می‌شوند، بنابراین توانایی نوشتن ایمیل‌ها و اسناد به صورت دقیق و حرفه‌ای ضروری است. این مهارت در سمت‌های مدیریتی بسیار پررنگ‌تر است. زیرا باید بتوانید درخواست‌ها و گزارش‌های کار تیم خود را به دقت و شفاف ارائه کنید.

مهارت رزومه نویسی

نوشتن یک رزومه حرفه‌ای از سوابق تحصیلی و شغلی‌تان مهارتی لازم برای درخواست کار است. باید بتوانید اطلاعات شخصی، سوابق شغلی، مهارت‌ها، سوابق تحصیلی، دوره‌هایی که با عنوان شغلی موردنظر مرتبط بوده و شرکت کردید را در رزومه خود قرار دهید. برای انجام این کار می‌توانید از رزومه‌سازهای آنلاین ایرانی مثل جابینجا و جاب‌ویژن یا خارجی مثل لینکداین استفاده کنید. هرچه رزومه‌ای که دارید اطلاعات را به درستی منتقل کند تصمیم‌گیری برای کارفرما راحت‌تر است.

آشنایی با قوانین کار

محیط کار یک محیط رسمی است که مدیران برای بهبود عملکرد کارکنان‌شان قواعدی در آن جا وضع می کنند. آگاهی از این قوانین برای همه کارکنان سازمان ضروری است. از طرفی دیگر در هر کشوری قانون‌هایی در خصوص کار و فعالیت سازمانی حاکم است که هر فرد شاغل باید این قوانین را برای اطلاع از حقوق خود و کارفرما بلد باشد.

کدام مهارت‌های کاریابی را یاد بگیریم

2. مهارت‌های حل مسئله و تصمیم‌گیری

در هر شغلی با چالش‌ها و مسائلی روبرو خواهید شد که نیاز به تصمیم‌گیری سریع و حل مسئله دارند. کارفرمایان به دنبال افرادی هستند که بتوانند در مواقع بحرانی و پرچالش بهترین تصمیمات را بگیرند. برای داشتن مهارت تصمیم‌گیری و حل مسئله، موارد زیر نیاز است:

تحلیل موقعیت

توانایی تحلیل و ارزیابی وضعیت به شما کمک می‌کند تا تصمیمات درستی بگیرید.

ارائه راه‌حل‌های خلاقانه

داشتن تفکر خلاق و یافتن راه‌حل‌های نوآورانه می‌تواند شما را از دیگران متمایز کند.

تحمل فشار کاری

توانایی تحمل فشار کاری و انجام کارها با دقت و آرامش در شرایط پرتنش، از دیگر مهارت‌های لازم برای حل مسئله است.

3. مهارت‌های مدیریت زمان و سازمان‌دهی

در دنیای امروز، یکی از چالش‌های اصلی بسیاری از افراد در محیط کار، کمبود زمان و حجم بالای وظایف است. مهارت‌های مدیریت زمان و سازماندهی به شما کمک می‌کنند تا به بهترین شکل ممکن از وقت خود استفاده کنید و وظایف خود را با اولویت‌بندی انجام دهید.

توانایی اولویت‌بندی کارها

اولویت‌بندی درست و برنامه‌ریزی منظم باعث می‌شود تا کارهای مهم و ضروری را به موقع انجام دهید.

استفاده از ابزارهای مدیریت زمان

استفاده از ابزارهایی مانند تقویم، لیست وظایف، و نرم‌افزارهای مدیریت پروژه می‌تواند به شما در مدیریت بهتر زمان کمک کند.

خودمدیریتی و انضباط کاری

ایجاد نظم در کارهای روزانه و پیگیری منظم وظایف به شما کمک می‌کند تا بهره‌وری خود را افزایش دهید.

پیشنهاد مطالعه: اصول تیم سازی در کسب و کارها

4. مهارت‌های فنی و تخصصی

در هر حرفه‌ای، داشتن مهارت‌های تخصصی و فنی که مرتبط با شغل مورد نظر شما باشد، ضروری است. این مهارت‌ها بسته به شغل و صنعت شما متفاوت خواهند بود، اما در دنیای دیجیتال امروز، آشنایی با برخی مهارت‌های پایه فنی می‌تواند شما را از دیگران متمایز کند.

مهارت‌های کامپیوتری

آشنایی با نرم‌افزارهای آفیس (مانند Word، Excel و PowerPoint) و توانایی استفاده از اینترنت و ایمیل به عنوان مهارت‌های پایه‌ای بسیار مهم است. امروزه اگر شما در رشته تحصیلی یا تخصص خود نهایت مهارت و کارایی را داشته باشید اما در استفاده از کامپیوتر و مهارت‌های اولیه آن ناتوان باشید، بدون شک احتمال شکست شما زیاد است. در دنیای امروزه شما دست‌کم باید مهارت‌های اولیه کامپیوتری را بلد باشید.

منظور از مهارت‌های کامپیوتری چیست؟

داشتن مهارت‌های هفت‌گانه کامپیوتر که به ICDL  معروف است برای کسانی که می‌خواهند وارد بازار کار شوند ضروری است و از مهارت‌های کامپیوتری کاربردی محسوب می‌شود.

با توجه به فراگیر شدن اینترنت یکی دیگر از مهارت‌ها توانایی جستجو در موتورهای جستجوگر (مانند گوگل) است. با دیدن ویدئوهای آموزشی و با تمرین می‌توانید به مرور زمان آن را فرا بگیرید.

آشنایی و تسلط بر زبان‌های خارجی

سطح دانایی شما در زبان انگلیسی برای استخدام در بیشتر کسب و کارها عامل تاثیرگذاری محسوب می‌شود و سعی کنید در هفته چندین ساعت را به یادگیری زبان اختصاص دهید ولی اگر به دنبال موقعیت‌های شغلی بالایی نیستید به عنوان یک کارمند معمولی دست‌کم باید اصطلاحات عمومی  و پرکاربرد انگلیسی را بدانید.

لازم به ذکر است شرکت‌های بازرگانی که با کشورهای مختلفی در دنیا تجارت‌ می‌کنند افرادی که برخی زبان‌های خاص مثل چینی، روسی و … را به طور حرفه‌ای بلد باشند را حاضرند با مبالغ بالایی استخدام کنند.

مهارت‌های تحلیل داده و تفکر تحلیلی

در بسیاری از مشاغل، توانایی تحلیل داده‌ها و داشتن تفکر تحلیلی می‌تواند به شما کمک کند تا تصمیمات بهتری بگیرید و به نتایج بهتری برسید. در عصر اطلاعات، افرادی که بتوانند داده‌ها را تحلیل کنند و از آن‌ها در جهت بهبود کارها استفاده کنند، ارزشمند هستند. به منظور داشتن این مهارت لازم است موارد زیر را تمرین کنید و یاد بگیرید:

توانایی تفسیر داده‌ها یعنی توانایی درک و تفسیر داده‌ها و یافتن الگوها و روندهای مرتبط با کسب و کار؛

استفاده از ابزارهای تحلیل داده یعنی آشنایی با نرم‌افزارهایی مانند Excel، Google Analytics و Power BI برای تحلیل داده‌ها؛

تفکر تحلیلی و منطقی یعنی توانایی بررسی مشکلات و مسائل به صورت منطقی و تحلیلی، به شما در حل مسائل پیچیده کمک می‌کند.

آشنایی با نرم‌افزارهای خاص

برای برخی مشاغل، آشنایی با نرم‌افزارهای خاص، مانند فتوشاپ برای طراحان یا نرم‌افزارهای حسابداری برای حسابداران، ضروری است.

تسلط بر فناوری‌های جدید

شناخت و آشنایی با فناوری‌های جدید، مانند هوش مصنوعی، بلاک‌چین و داده‌کاوی، می‌تواند به شما در رقابت با دیگران کمک کند.

چه تخصصی یاد بگیریم برای کاریابی

پیشنهاد مطالعه: راهنمای اسکیل کردن استارتاپ و کسب و کار

5. مهارت‌های همکاری و کار تیمی

در بسیاری از مشاغل، توانایی همکاری با دیگران و کار تیمی از اهمیت زیادی برخوردار است. کارفرمایان به دنبال افرادی هستند که بتوانند در کنار دیگران به خوبی کار کنند و در پروژه‌های تیمی به خوبی عمل کنند.

توانایی ایجاد تعامل مثبت

داشتن رفتاری مثبت و انگیزه‌بخش در کارهای تیمی، باعث تقویت روحیه تیم و افزایش بهره‌وری می‌شود.

حل تعارضات

توانایی مدیریت تعارضات و حل اختلاف‌ها در کارهای تیمی اهمیت زیادی دارد.

تقسیم وظایف و همکاری موثر

درک و پذیرش نقش‌های مختلف در تیم و همکاری برای رسیدن به هدف مشترک، مهارت مهمی در محیط کار است.

6. مهارت‌های یادگیری و توسعه فردی

یادگیری مداوم و توسعه فردی از ویژگی‌های برجسته افرادی است که به دنبال موفقیت و پیشرفت در شغل خود هستند. محیط کار همواره در حال تغییر است و افرادی که بتوانند با تغییرات همگام شوند، به سرعت رشد خواهند کرد.

آمادگی برای یادگیری مستمر

همیشه باید آماده یادگیری مهارت‌ها و دانش جدید باشید.

پذیرش بازخورد

توانایی پذیرش بازخوردها و استفاده از آن‌ها برای بهبود عملکرد شخصی بسیار مهم است.

کنجکاوی و علاقه به بهبود

افرادی که همیشه به دنبال بهتر شدن هستند و به بهبود مداوم اهمیت می‌دهند، در مسیر شغلی خود موفق‌تر خواهند بود.

مهارت‌های کاریابی مهم تا بیکار نمانید

پیشنهاد مطالعه: صفر تا صد راه اندازی کسب و کار

7. مهارت‌های مذاکره و متقاعدسازی

مذاکره و متقاعدسازی، از جمله مهارت‌هایی هستند که به ویژه در مشاغلی که نیاز به ارتباط مستقیم با مشتریان یا همکاران دارند، اهمیت بسیاری دارند.

شاید به نظر برسد یادگیری و کسب مهارت اصول مذاکره به عنوان یک تکنیک بازاریابی فقط برای کسانی که مستقیما با مشتری و ارباب رجوع در ارتباط‌اند ضروری باشد اما شما هم به عنوان یک کارمند یا کسی که در یک محیط عمومی کار می کنید باید بتوانید خواسته های شغلی و سازمانی خود را به بهترین شکل با دیگران مطرح کنید.

برخی از افراد با وجود اینکه دارای تخصص هستند و تلاش زیادی هم دارند به دلیل اینکه نمی‌توانند عملکرد خود را در قالب کلمات به کارفرمای خود توضیح دهند از کار اخراج می‌شوند.

اگر می‌خواهید مذاکره را با موفقیت به اتمام برسانید باید مهارت‌های زیر را در خود پرورش دهید:

توانایی متقاعدسازی

باید بتوانید با ارائه دلایل منطقی و جذاب، دیگران را به همکاری و پذیرش نظرات خود ترغیب کنید.

ایجاد اعتماد

توانایی ایجاد اعتماد بین خود و مشتریان یا همکاران، به شما کمک می‌کند تا در مذاکرات و معاملات موفق باشید.

مدیریت تعارضات

داشتن مهارت در مدیریت تعارضات و حل اختلافات به شیوه‌ای موثر و حرفه‌ای در مذاکرات، از اهمیت بالایی برخوردار است.

 

به هر حال اگر می‌خواهید در کسب و کاری استخدام شوید یا از اخراج خود جلوگیری کنید سعی کنید این اصول را همیشه به یاد داشته باشید و در محیط کار حرفه‌ای رفتار کنید. بر فرض مثال در خارج از محیط کار با کلمات منفی راجع به سازمانی که در آن کار می‌کنید با دیگران صحبت کنید این از اخلاق حرفه‌ای به دور است.

من هفت تا از بهترین مهارت‌هایی که برای کار نیازتان می‌شود را توضیح دادم، می‌توانید با مطالعه و پشتکار این مهارت‌ها را در خود تقویت کنید که بتوانید برای موقعیت‌های شغلی‌ بهتری درخواست کار دهید. این ۷ مهارت عمومی این روزها برای اکثر عنوان‌های شغلی مورد نیاز است، از کار اینترنتی در منزل گرفته تا حضور در شرکت های بزرگ!

 

اگر بخواهید خود را ارزیابی کنید کدام یک از مهارت‌های بالا را بلدید؟ آیا از آن برای ارتقای کارتان استفاده می‌کنید؟!