پیش از عصر دیجیتال، خرید یا اجارۀ یک مکان فیزیکی و داشتن سرمایۀ مناسب دو اصل مهم برای راه‌اندازی فروشگاه بود؛ اما با آغاز تجارت الکترونیک، کسب‌وکارها رنگ دیگری به خود گرفتند و میزان فروش آنلاین افزایش یافت؛ به‌طوری که بین سال‌های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱، تجارت الکترونیک حدود ۵۰ درصد رشد را تجربه کرد.

امروزه راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی روشی مناسب برای آغاز یک کسب‌وکار با بودجۀ نه‌چندان زیاد است که بدون محدودیت زمانی و مکانی شما را به مشتریان وصل می‌کند. اگر شما هم قصد راه‌اندازی آنلاین شاپ را دارید، تا پایان همراه ما باشید.

آنچه در این مقاله می‌خوانید: پنهان
مراحل راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی

چرا فروشگاه اینترنتی راه‌اندازی کنیم؟

پیش از آن که به‌سراغ مراحل راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی برویم، در این بخش می‌خواهیم بررسی کنیم چرا راه‌اندازی آنلاین شاپ، روش خوبی برای راه‌اندازی کسب و کار است. اگر هنوز برای راه‌اندازی آنلاین شاپ مردد هستید، پیشنهاد می‌کنیم این بخش را از دست ندهید.

1- راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی نیاز به سرمایه کلان ندارد

ممکن است شما ایده‌های جذابی برای کسب درآمد در سر داشته باشید، اما به‌دلیل کمبود بودجه نتوانید آن‌ها را اجرایی کنید. راه‌اندازی آنلاین شاپ نیاز به سرمایۀ زیادی ندارد و شما می‌توانید با هزینۀ نسبتاً کم کار خود را کلید بزنید. ضمن این که در صورت شکست، احتمال جبران، بیشتر از سرمایه‌گذاری‌های کلان است.

2-  فروشگاه اینترنتی پتانسیل رشد بالایی دارد

براساس گزارش ای‌مارکتر (eMarketer) پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۲۵ تجارت الکترونیک حدود ۲۵٪ از خرده‌فروشی جهانی را به خود اختصاص دهد. با افزایش خرید آنلاین، احتمال دیده‌شدن کسب‌وکار اینترنتی شما و افزایش فروشتان نیز بیشتر شده و راه برای پیشرفت کارتان باز می‌شود.

3- راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی یعنی فروشگاهی همیشه فعال

با راه‌اندازی آنلاین شاپ شما یک فروشگاه اینترنتی دارید که ۷ روز هفته و در هر ساعتی از شبانه‌روز مشتریان می‌توانند از آن خرید کنند. بازبودن ۲۴ ساعتۀ فروشگاه اینترنتی بدون حضور فیزیکی، منجر به افزایش درآمد روزانۀ شما خواهد شد.

4- راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی؛ راهکار جذب مشتریان جدید

راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی سبب می‌شود که از طریق شبکه‌های اجتماعی یا موتور جست‌وجو و افزایش ترافیک، مشتریان جدید پیدا کنید. با راه‌اندازی آنلاین شاپ مشتریان بالقوه از هر جایی با یک سرچ ساده به فروشگاه شما می‌رسند و می‌توانند از محصولات و خدماتتان استفاده کنند.

5- راه اندازی فروشگاه اینترنتی با هزینه‌ای کمتر

راه‌اندازی کسب‌وکار در دنیای واقعی چالش‌های زیادی به‌همراه دارد که برخی از این محدودیت‌ها در راه‌اندازی آنلاین شاپ حذف می‌شود. برای مثال با راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی، هزینۀ مربوط به اجارۀ فروشگاه و خرید تجهیزات حذف می‌شود و بودجۀ موردنیاز برای حقوق و بیمه پرسنل نیز کاهش می‌یابد.

6- افزایش اعتبار و اعتماد مشتریان با راه اندازی فروشگاه اینترنتی

راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی، اعتبار و آگاهی از برند را افزایش می‌دهد. راه‌اندازی سایت کمک می‌کند تا مشتریان راحت‌تر به کسب‌وکارتان اعتماد کنند و در خرید از شما کمتر دچار تردید شوند.

7- ایجاد ارتباط پایدار با مشتریان با راه اندازی فروشگاه اینترنتی

با راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی محصولات به‌صورت دسته‌بندی شده همیشه در معرض دید مشتریان قرار دارند؛ بنابراین کاربران می‌توانند همواره با برند در ارتباط باشند. این امر به‌مرورزمان سبب افزایش مشتریان وفادار برند و درنهایت افزایش فروش می‌شود.

راه اندازی آنلاین شاپ

مراحل راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی

برای به‌حداقل‌رساندن چالش‌های راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی، بهتر است مرحله به مرحله اقدام کنید. در ادامه می‌خواهیم سیر تا پیاز مراحل راه‌اندازی آنلاین شاپ را با هم مرور کنیم و فوت‌وفن‌های لازم را شرح دهیم.

مرحله اول؛ برنامه‌ریزی و تحقیق

درنظرگرفتن جوانب و داشتن یک برنامۀ جامع برای راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی، ریسک شکست را کاهش و احتمال موفقیت شما را افزایش می‌دهد؛ ازاین‌رو پیشنهاد می‌کنیم پیش از هر کاری، زمانی را به تحقیق و جست‌وجو اختصاص دهید و دورنمایی از اهداف خود تعریف کنید. مجموعه اقدامات پیشنهادی برای این مرحله را در ادامه آورده‌ایم.

1- انتخاب محصولات یا خدمات

ابتدا شما باید تصمیم بگیرید که چه خدمات یا محصولاتی را می‌خواهید ارائه دهید. اگر می‌خواهید آنلاین شاپ راه بیندازید، احتمالاً از قبل به فروش یک محصول عالی فکر کرده‌اید. در این مرحله باید تصمیم خود را نهایی و حوزۀ کاری خود را مشخص کنید.

البته توجه کنید که در انتخاب محصول تنها علاقه کافی نیست؛ بلکه شما باید نیاز و تقاضای بازار، چگونگی تأمین کالا و رقابت‌پذیری آن را نیز بررسی کنید. مشورت با افراد خبره در صنعت دل‌خواهتان، می‌تواند فکر خوبی برای انتخاب محصول نهایی آنلاین شاپ شما باشد.

2- تحلیل بازار و رقبا

برای آن که در راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی موفق شوید، باید تصور شفافی از وضعیت بازار و رقبا در سر داشته باشید. محصول شما چه مزیت رقابتی دارد و چرا یک مشتری باید در بین ارائه‌دهندگان متعدد شما را انتخاب کند؟ این محصولات یا خدمات چه نیاز و مشکلاتی را برطرف می‌کنند؟

در این مرحله شما می‌توانید وب‌سایت یا صفحات اجتماعی رقبا را بررسی کنید و یک دید کلی نسبت به نقاط ضعف و قوت آن‌ها در بازار پیدا کنید. سپس تلاش کنید راهکاری برای متمایزکردن محصولات و خدمات خود ارائه دهید تا دیگران برندتان را به رقبا ترجیح دهند.

3- انتخاب مدل کسب‌وکار

مدل کسب‌وکار مفهومی نسبتاً جدید در فضای کاری مدرن است که به مدل‌های مختلف فروش اشاره دارد. برخی از مدل‌های متداول فروش آنلاین را در ادامه آورده‌ایم.

  • B2C (Business to Consumer): این مدل به فروش مستقیم محصولات و خدمات به مصرف‌کننده اشاره دارد.
  • B2B (Business to Business): در این مدل شما به‌عنوان عمده‌فروش، محصولات خود را به کسب‌وکارهای دیگر می‌فروشید.
  • دراپ شیپینگ (Dropshipping): در این مدل شما محصولات را به‌صورت مستقیم و به قیمت عمده از انبار تأمین‌کننده می‌خرید و به‌صورت عمده می‌فروشید.

4- یافتن تأمین‌کننده محصولات

در این مرحله باید باتوجه‌به مدل کسب‌وکار خود، یک تأمین‌کننده برای محصولات پیدا کنید. انتخاب یک تأمین‌کننده منصف و منظم، ضمن افزایش فروش و سود، به اعتبار برند شما نیز کمک می‌کند.

5- انتخاب نام و شعار برای برند

پس از انتخاب محصول، تحلیل بازار و تهیۀ محصولات، نوبت به انتخاب نام برای برند می‌رسد. در این مرحله تلاش کنید متناسب با محصولات یا خدمات خود، نامی برازنده برای برندتان انتخاب کنید و شعاری صادقانه نیز برای آن در نظر بگیرید.

مرحله دوم؛ تدوین بیزینس پلن

مرحلۀ بعدی پس از تحقیق و برنامه‌ریزی، تدوین یک طرح تجاری دقیق برای فروش است. بیزینس پلن (Business Plan) یک نقشه راه برای آغاز و مدیریت کسب‌وکار است که به شما کمک می‌کند تا در مسیر درست حرکت کنید. در این سند تجاری، اهداف، استراتژی فروش، منابع مالی و انسانی و… بررسی خواهد شد.

تدوین بیزینس پلن برای آنلاین شاپ

پیشنهاد مطالعه: 4 نمونه بوم کسب و کار فروشگاه اینترنتی موفق

مرحله سوم؛ راه‌اندازی فروشگاه آنلاین

حال که خوب جوانب کار را سنجیده‌اید، می‌توانید به‌سراغ راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی بروید و یک قدم به آغاز کسب‌وکارتان نزدیک‌تر شوید. برای ساختن فروشگاه آنلاین شما باید گام‌به‌گام مراحل زیر را طی کنید.

1- انتخاب نام و دامنه

دامنۀ سایت معمولاً مرتبط با نام برند انتخاب می‌شود. توجه کنید که برای دامنه نامی کوتاه، جذاب و منحصربه‌فرد انتخاب کنید که یادآوری آن نیز آسان باشد.

2- انتخاب سرویس میزبانی وب

میزبانی وب همچون ستون فقرات فروشگاه آنلاین است که ضعف یا قوت آن تأثیر بسیاری بر عملکرد وب‌سایت دارد. انتخاب یک میزبانی وب مناسب سبب بهبود سرعت و امنیت سایت می‌شود و به افزایش دسترسی آن کمک می‌کند.

3- انتخاب پلتفرم برای راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی

پلتفرم‌های متعددی جهت راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی وجود دارد که انتخاب هر کدامشان به میزان بودجه و نیازهای شما بستگی دارد. برای مثال، اگر بودجۀ محدودی دارید، می‌توانید از پلتفرم‌های آماده مانند Shopify استفاده کنید یا در صورت تأمین بودجۀ بیشتر از تیم‌های تخصصی طراحی سایت سفارشی کمک بگیرید.

4- طراحی سایت

پس از انجام مقدمات راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی، حال باید به‌سراغ طراحی سایت رفت. وب‌سایت ویترین آنلاین فروشگاه شماست که باید تاحدامکان جذاب، زیبا و کاربرپسند باشد. رابط کاربری ساده، سرعت بارگذاری بالا و امنیت سه مشخصۀ مهم در راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی است.

5- راه‌اندازی درگاه پرداخت آنلاین امن

برای آن که مشتریان بتوانند با خیال راحت، هزینۀ محصولات و خدمات را پرداخت کنند، نیاز به یک درگاه پرداخت امن در وب‌سایت است. زرین پال و پی پینگ دو تا از بهترین درگاه‌های پرداخت اینترنتی در ایران به‌شمار می‌روند.

6- ایجاد صفحات اصلی در وب‌سایت

هر فروشگاه آنلاین از چند صفحۀ اصلی تشکیل می‌شود که باید آن‌ها را در طراحی سایت لحاظ کنید. صفحات ضروری برای راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی شامل صفحۀ اصلی، صفحۀ لیست محصولات، صفحۀ دربارۀ ما، صفحۀ تماس با ما، وبلاگ برای تولید محتوا، جست‌وجوی پیشرفته و صفحهٔ ورود و ثبت‌نام می‌شود.

پیشنهاد مطالعه: راهنمای راه اندازی فروشگاه اینستاگرامی

مرحله چهارم؛ آماده‌سازی سایت برای فروش

اگرچه در مرحلۀ قبل راه‌اندازی آنلاین شاپ صورت گرفت، اما برای آن که مشتریان بتوانند به‌راحتی خرید خود را تکمیل کنند، باید دستی به سروروی سایت بکشید. در ادامه روش‌هایی را برای انسجام بیشتر سایت آورده‌ایم.

1- دسته‌بندی محصولات

دسته‌بندی محصولات به کاربران کمک می‌کند تا در یک نگاه از موجودی فروشگاه شما آگاه شوند و بتوانند محصول موردنظر خود را انتخاب کنند. قیمت‌گذاری شفاف، توضیحات دقیق و صادقانه و قراردادن تصاویر باکیفیت و واقعی مواردی است که در دسته‌بندی محصولات باید به آن‌ها توجه شود.

2- انتخاب روش‌هایی برای ارسال محصولات

در سایت باید روش‌هایی برای ارسال کالا در نظر گرفته شود تا محصولات سالم و سلامت به دست مشتریان برسد. گزینه‌هایی مانند ارسال با پست با درج هزینۀ دقیق، ارسال با پیک موتوری یا ارسال رایگان به‌ازای مبلغی مشخص می‌تواند موجب ترغیب مشتریان به خرید شود.

3- راه‌اندازی خدمات پشتیبانی

شما باید پس از راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی خود، یک سیستم پشتیبانی قوی ایجاد کنید تا مشتریان پس از خرید نیز با شما در ارتباط باشند. شمارۀ تماس مستقیم برای ارتباط با کارشناسان پشتیبانی، چت آنلاین یا ایمیل، روش‌هایی برای پیگیری فروش و ارائۀ خدمات پشتیبانی محسوب می‌شوند.

اگر چه در شروع کار، بودجه محدود است، اما پیشنهاد ما راه‌اندازی یک سیستم پاسخ‌گویی تلفنی حرفه‌ای است. به‌طوری که مخاطب در زمان تماس، با پیام آغازین به ارتباط با بخش‌های مختلف راهنمایی شود و در کمترین زمان پاسخ خود را دریافت کند؛ اما در عین‌حال افراد پشتیبان زیادی استخدام نکرده باشیم.

این نیاز، با سرویس تلفن ابری یا تلفن گویای اینترنتی دفترشما تامین می‌شود. با راه اندازی مرکز تلفن ابری، بدون محدودیت داخلی تعریف کنید، صف انتظار بسازید، صندوق صوتی استفاده کنید، فکس ارسال و دریافت کنید، مکالمات را ضبط کنید و در عین‌حال تنها به اندازه مصرف، هزینه پرداخت کنید.

راه اندازی فروشگاه اینترنتی

مرحله پنجم؛ جذب مشتریان بیشتر

پس از راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی، حال باید به فکر راه‌هایی برای فروش بیشتر باشید. در ادامه به چند روش کاربردی برای افزایش مشتریان اشاره کرده‌ایم.

در شبکه‌های اجتماعی فعالیت کنید

امروزه تلفن‌های هوشمند به همراه همیشگی ما تبدیل شده‌اند که بر انتخاب‌هایمان نیز تأثیر فراوانی دارند. بسیاری از مردم به‌واسطهٔ همین ابزار، در شبکه‌های اجتماعی حضور دارند، در آن پیام‌هایشان را ردوبدل می‌کنند و خریدهای آنلاین خود را انجام می‌دهند.

شما هم برای آن که بتوانید همگام با جامعه پیش بروید و فروشتان را افزایش دهید، بهتر است به فعالیت در رسانه‌های اجتماعی فکر کنید. اینستاگرام پلتفرمی کاربردی برای فروش محصولات است که روزبه‌روز هم با استقبال افراد بیشتری مواجه می‌شود؛ بنابراین تا دیر نشده، فعالیت خود را در اینستاگرام، تلگرام، توئیتر یا سایر شبکه‌های اجتماعی آغاز کنید و با هزینۀ کم، بازاریابی محصولات خود را انجام دهید.

 اصول سئو (SEO) را رعایت کنید

سئو یا بهینه‌سازی موتور جست‌وجو راهی برای دیده‌شدن وب‌سایت شما در میان انبوهی از سایت‌های مشابه است. این فرایند مستمر منجر به افزایش ترافیک ارگانیک وب‌سایت می‌شود و سایت شما را در رتبه‌های بالاتر جست‌وجو نشان می‌دهد. تحقیق کلمات کلیدی، تولید محتوای سئو شده، بهینه‌سازی متا تگ‌ها و تصاویر برخی از تکنیک‌های سئو به‌شمار می‌روند.

برای وبلاگ شروع به تولید محتوا کنید

یک روش کم‌هزینه و بی‌دردسر برای جذب مشتریان، تولید محتوا در صفحۀ بلاگ وب‌سایت است. برای این کار شما باید کلمات کلیدی مرتبط با محصولات خود را پیدا کنید و بر اساس اصول سئو، اطلاعات موردنیاز کاربران را در اختیارشان قرار دهید.

ایمیل مارکتینگ را در برنامه قرار دهید

ایمیل مارکتینگ روشی متداول برای بازاریابی و افزایش فروش است. برای این کار شما با ارسال ایمیل‌های شخصی‌سازی شده، مشتریان خود را ترغیب می‌کنید تا از برندتان خرید کنند.

بخشی از بودجه بازاریابی را به تبلیغات پولی اختصاص دهید

یکی دیگر از روش‌های جذب مشتری، استفاده از تبلیغات پولی در گوگل یا شبکه‌های اجتماعی است. برای مثال شما می‌توانید از طریق اینفلوئنسر مارکتینگ در اینستاگرام، دنبال‌کننده‌های خود را افزایش دهید یا به کمک گوگل ادز مشتریان جدید پیدا کنید.

پیشنهاد مطالعه:  ابزارهای هوش مصنوعی مناسب فروشگاه اینترنتی

 

مرحله ششم؛ ارزیابی و مدیریت فروش آنلاین شاپ

برای بهبود عملکرد فروشگاه اینترنتی، همیشه نباید با سرعت روبه‌جلو حرکت کرد؛ زیرا عدم‌توجه به موانع ممکن است زمین‌گیرتان کند؛ بنابراین وقتی بخشی از راه را رفتید، توقف کنید، نگاهی به عقب بیندازید و سعی کنید موانعی را که سرعت شما را کم می‌کند، از بین ببرید. این امر سبب می‌شود شما با آگاهی بیشتر به حرکت خود ادامه دهید و در مسیر درست گام بردارید.

تحلیل داده‌ها

با تحلیل داده شما می‌توانید وضعیت فروش کسب‌وکارتان را بررسی کنید؛ بنابراین پیشنهاد می‌کنیم در دوره‌های مشخص با ابزارهایی مانند گوگل آنالیتیکس ((Google Analytics عملکرد فروشگاه خود را زیر ذره‌بین ببرید و با برطرف‌کردن نقاط ضعف و تقویت نکات مثبت، به رشد آنلاین شاپ خود کمک کنید.

حفظ مشتریان وفادار

مشتریان وفادار باارزش‌ترین سرمایه‌های شما محسوب می‌شوند. این افراد از یک جایی به بعد به سفیران برند تبدیل می‌شوند و بدون صرف هزینه‌ای، محصولات و خدمات شما را تبلیغ می‌کنند؛ بنابراین تلاش کنید در استراتژی خود، برنامه‌هایی برای جلب رضایت و حفظ مشتریان وفادار در نظر بگیرید. ارائۀ تخفیف و بررسی بازخوردها و رفع مشکلات و نیاز مشتریان، گامی آسان، اما مؤثر حفظ مشتریان وفادار است.

گسترش فروشگاه

پس از تجزیه و تحلیل داده‌ها و ارزیابی فروشگاه، شما بهتر با نیازهای مشتریان آشنا می‌شوید؛ بنابراین می‌توانید با افزایش تعداد محصولات یا افزایش تنوع آن‌ها، فروشگاه خود را بزرگ‌تر کنید.

بهبود خدمات پشتیبانی

پس از راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی، کار تمام نمی‌شود؛ بلکه این تنها آغاز راه است. شما باید سعی کنید با ایجاد تجربه مشتری مثبت، جای خود را در دل مشتریان باز کنید و احساس ارزشمندی را به آن‌ها انتقال دهید. ارائۀ خدمات پشتیبانی سریع و باکیفیت و پاسخ به مشکلات و شکایات مشتریان راهی مؤثر در حفظ مشتریان و افزایش اعتبار برند است.

در این مرحله، اگر نیاز به افرادی برای پاسخ‌گویی تلفنی نیاز داشتید و تمایلی به درگیری با فرایند استخدام منشی و آموزش ایشان، نداشتید، برای استخدام منشی دورکار، سرویس منشی مجازی دفترشما مناسب خواهد بود.

پیشنهاد مطالعه: ۶ استراتژی فروش آنلاین

راه‌اندازی کمپین‌هایی برای فروش بیشتر

برای افزایش فروش، شما باید همیشه به فکر جذب مشتری بیشتر باشید. برای این کار می‌توانید در مناسبت‌های مختلف، کمپین‌های جذابی برای فروش طراحی و اجرا کنید. برای مثال، به مناسبت سالگرد راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی خود با درنظرگرفتن هدایا، از مشتریان بخواهید شما را به دوستان و اطرافیانشان معرفی کنند.

در پایان باید گفت

راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی، راهی آسان و تضمین شده برای فروش محصولات یا خدمات است. اگرچه فرایند راه‌اندازی آنلاین شاپ چندان پیچیده نیست، اما اگر بدون برنامه در این مسیر حرکت کنید، ممکن است شکست بخورید؛ بنابراین سعی کنید در تمام مراحل از تحقیق و برنامه‌ریزی گرفته تا راه‌اندازی نهایی وب‌سایت، هوشیار باشید و با صبر و حوصله مراحل مختلف را پیش ببرید.

دفترشما افتخار دارد که بخش بزرگی از مشترکین، آنلاین‌شاپ‌ها و فروشگاه‌های اینترنتی هستند. بیش از ۱۱ سال است که سرویس‌هایی در زمینه دفتر کار مجازی، تلفن ابری، مرکز تلفن سانترال، منشی مجازی یا منشی دورکار، فکس اینترنتی ارائه می‌دهیم و مسیر کارآفرینی را برای فعالان دنیای کسب و کار ساده و کم‌ریسک ساخته‌ایم.