استارتاپ‌ها نیروی محرکۀ رشد اقتصادی و نوآوری در دنیای تجارت به‌شمار می‌روند که با اجرایی‌کردن ایده‌های خلاقانه و به‌کارگیری مدل‌های کسب‌وکار نوین به نیازهای جامعه پاسخ می‌دهند. در این مقاله می‌خواهیم تعدادی استارتاپ موفق ایرانی و خارجی را به شما معرفی کنیم و عوامل موفقیتشان را با هم بررسی کنیم. اگر علاقه‌مند به حوزه استارتاپ هستید، این مقاله را تا انتها بخوانید.

استارتاپ چیست؟

اصطلاح استارتاپ «Startup» که در زبان فارسی می‌توان آن را معادل با «شرکت نوپا» دانست، به مشاغلی اطلاق می‌شود که در مراحل اولیۀ فعالیت خود قرار دارند. این شرکت‌ها توسط یک یا چند کارآفرین با هدف ارائۀ راه‌حل‌های نوآورانه برای رفع یک نیاز در بازار یا توسعه محصولات یا خدماتی خاص و پرتقاضا شکل می‌گیرند.

اگرچه استارتاپ‌ها در ابتدای راه با درآمد کم و عدم‌قطعیت بالا مواجه می‌شوند، اما در صورت موفقیت می‌توانند رشد سریعی را تجربه کنند. هزینه‌های بالای راه‌اندازی استارتاپ و برگشت سرمایۀ پایین در ابتدای مسیر، سبب می‌شود که این شرکت‌ها معمولاً به‌دنبال جذب سرمایه باشند. سرمایه‌گذاران در این مسیر همچون فرشته‌های نجات به داد استارتاپ‌ها می‌رسند و راه رسیدن آن‌ها به اهدافشان را هموارتر می‌کنند.

عوامل موفقیت استارتاپ‌ها

هر استارتاپ موفق، دنیای ناشناخته‌ای است که شامل پیروزی‌ها و شکست‌های بی‌شماری می‌شود؛ بنابراین نمی‌توان حکم کلی برای موفقیت در این زمینه برای تمام کسب‌وکارها صادر کرد، اما برخی از عواملی که به بقا و پیشرفت استارتاپ‌ها کمک می‌کند را در ادامه آورده‌ایم.

  • داشتن سرمایۀ کافی یا جذب سرمایه‌گذاران حمایت‌گر
  • داشتن ایده‌های خلاقانه، پرورش آن در محیط تیمی و اجرای اصولی آن
  • داشتن استراتژی و زمان‌بندی برای اجرای ایده‌ها
  • انجام تحقیقات بازار و تحلیل رقبا
  • ارائۀ محصولات و خدمات مبتنی بر نیازهای جامعه و مشتریان
  • پیش‌بینی تغییرات بازار و انطباق و سازگاری با آن و استفاده از فناوری‌های نوین
  • تقویت نتورکینگ، مهارت‌های اجتماعی و فردی
  • به‌کارگیری نیروهای ماهر و بااستعداد و گردآوری یک تیم حرفه‌ای و منسجم

نگاهی به نمونه‌های موفق استارتاپ‌های جهانی

کارآفرینان زیادی با شناسایی فرصت‌های موجود در بازار تلاش می‌کنند تا با ارائۀ راهکارهای خلاقانه، توجه بازار را به خود جلب کنند. بااین‌حال تنها آنهایی مراحل رشد استارتاپ را با موفقیت طی می‌کنند که بتوانند با صبوری بر چالش‌های موجود غلبه کنند و با پیش‌بینی نیاز بازار، حرفی برای گفتن میان رقبا داشته باشند.

در ادامه تعدادی استارتاپ موفق در مقیاس جهانی را به شما معرفی خواهیم کرد و کمی از داستان‌های پشت‌پردۀ موفقیتشان برایتان خواهیم گفت. بد نیست بدانید که یک روش یکسان برای موفقیت این استارتاپ‌ها وجود ندارد و هر کدام از آن‌ها مسیر منحصربه‌فردی را طی کرده‌اند تا به جایگاه امروزی خود برسند.

1- استارتاپ هوش مصنوعی Perplexity

استارتاپ هوش مصنوعی Perplexity ارائه‌دهندۀ یک موتور جست‌وجوی محاوره‌ای مبتنی بر هوش مصنوعی است که به‌طور مستقیم به سؤالات کاربران پاسخ می‌دهد. این فناوری ترکیبی از موتور جست‌وجو و چت‌بات است که اطلاعات به‌روز و دقیق را در اختیار کاربران قرار می‌دهد و هدف آن رقابت با گوگل است.

استارتاپ موفق Perplexity فعالیت خود را در سال 2022 آغاز کرد و درحال‌حاضر 10 میلیون کاربر فعال ماهانه دارد. این شرکت در مدت کوتاهی رشد قابل‌توجهی را تجربه کرد و پیش‌بینی می‌شود به‌عنوان نسل بعدی موتورهای جست‌وجو محبوبیت خوبی میان کاربران پیدا کند.

استارتاپ موفق perplexity

2- استارتاپ هوش مصنوعی Anthropic

آنتروپیک یک استارتاپ موفق تحقیقاتی در زمینۀ هوش مصنوعی است که آغاز فعالیت آن به سال 2021 برمی‌گردد. هدف این محصول آمریکایی توسعۀ کلود (Claude) است تا کاربران پاسخ‌های دقیق‌تر و مرتبط‌تر در مقایسه با سایر چت‌بات‌ها دریافت کنند.

3- استارتاپ Snowflake

اسنوفلیک (Snowflake) یک استارتاپ موفق در زمینۀ ارائۀ خدمات ابری به شرکت‌هاست که در سال 2012 در سن ماتئو، کالیفرنیا تأسیس شده است. این شرکت فعالیت رسمی و عمومی خود را در سال 2014 آغاز کرده و به کسب‌وکارها کمک می‌کند تا داده‌های خود را در فضای ابری ذخیره کنند.

اسنو فلیک امروزه با شرکت‌های بزرگ دنیا از جمله گوگل، مایکروسافت، آمازون، دراپ‌باکس و نتفلیکس همکاری می‌کند و در بخش تبادل امن داده‌ها و ذخیره‌سازی آن‌ها، اسم‌ورسم خوبی به هم زده است. این استارتاپ موفق در سپتامبر 2020 توانست مبلغ 3.4 میلیارد دلار جمع‌آوری کند که یکی از بیشترین عرضه‌های عمومی نرم‌افزار در تاریخ به‌شمار می‌رود.

4- استارتاپ Airbnb

ایربی‌ان‌بی (Airbnb) یک استارتاپ موفق در حوزۀ اجارۀ اقامتگاه است که برای رسیدن به جایگاه فعلی خود داستان‌های زیادی را پشت سر گذاشته است. این استارتاپ نخستین‌بار در سال 2007 توسط برایان چسکی و جو گبیا راه‌اندازی شد، اما تا مدت‌ها سود چندانی برای بنیان‌گذارانش نداشت.

ایربی‌ان‌بی بستری برای مهمانان فراهم می‌کند تا باتوجه‌به شرایط خود مکانی مناسب برای اقامت پیدا کنند. در این اپلیکیشن، مهمانان با فیلتر تاریخ، مکان و نوع محل اقامت می‌توانند بهترین گزینه را برای اقامت رزرو کنند و از طریق سیستم پیام‌رسانی با میزبان در ارتباط باشند. استارتاپ ایربی‌ان‌بی امروزه بیش از 74 میلیارد از ارزش بازار را از آن خود کرده است و یک نمونۀ موفق از استارتاپ‌های جهانی به‌حساب می‌آید.

5- استارتاپ Uber

اوبر (Uber) یک استارتاپ موفق در زمینۀ خدمات تاکسی‌رانی آنلاین است که در سال 2009 توسط تراویس کالانیک و گرت کمپ راه‌اندازی شد. اگرچه این استارتاپ در ابتدا با مقاومت از سوی اپراتورهای تاکسی‌های قدیمی و برخی نهادها روبه‌رو شد، اما به‌کارگیری رویکردهای نوآورانه‌اش سبب شد که خیلی سریع مورد استقبال مردم قرار گیرد.

6- استارتاپ Instagram

اینستاگرام (Instagram) یک استارتاپ موفق است که نخستین نسخۀ آن در سال 2010 راه‌اندازی شد. این برنامه به‌دلیل انطباق با نیازهای روز دنیا و سرمایۀ کافی بنیان‌گذارانش، خیلی زود به شهرت رسید و میان کاربران محبوب شد. اینستاگرام درحال‌حاضر متعلق به شرکت متا پلتفرمز است که در سال 2022 تعداد کاربران فعال آن از مرز دو میلیارد عبور کرد. این اپلیکیشن بستری برای اشتراک‌گذاری تصاویر و ویدئوها محسوب می‌شود که کسب‌وکارهای زیادی برای معرفی محصولات و خدمات خود از آن کمک می‌گیرند.

7- استارتاپ DoorDash یکی از استارتاپ‌های موفق دلیوری غذا

استارتاپ موفق DoorDash در راستای حل یک مشکل نسبتاً ساده راه‌اندازی شد. این شرکت آمریکایی توسط چهار دانشجوی دانشگاه استنفورد پایه‌گذاری شد که متوجه شده بودند بسیاری از رستوران‌ها خدمات تحویل غذا ندارند؛ بنابراین آن‌ها پلتفرمی طراحی کردند که مشتریان بتوانند به‌صورت آنلاین غذاهای خود را از رستوران‌های محلی سفارش دهند و آن‌ها را توسط پیک‌های دوردش تحویل بگیرند.

تمرکز بر بهبود تجربۀ مشتری، همه‌گیری کرونا و همکاری با رستوران‌های متعدد سبب شد که دوردش تبدیل به یکی از بزرگ‌ترین پلتفرم‌های تحویل غذا در ایالات متحده شود. استفاده از این اپلیکیشن نه‌تنها تحویل کالا و غذا را به مصرف‌کنندگان ساده می‌کند؛ بلکه سبب رشد و رونق بازارها و رستوران‌های محلی نیز می‌شود.

استارتاپ موفق دنیا doordash

8- استارتاپ Mailchimp

استارتاپ میل‌چیمپ (Mailchimp) در ابتدا به‌عنوان یک پروژۀ جانبی در کنار پروژۀ اصلی راه‌اندازی شد که توانست به رشد عظیمی دست یابد. این پلتفرم ایمیل مارکتینگ، توسط بن چستنات و دن کورزیوس در سال 2001 برای پاسخ به نیاز مشتریان ایجاد شد. در واقع بنیان‌گذاران Mailchimp در حال راه‌اندازی کسب و کار طراحی وب بودند که برای کمک به مشتریان برای بازاریابی ایمیلی، این استارتاپ موفق را ایجاد کردند. امروزه میل‌چیمپ به یکی از بزرگ‌ترین استارتاپ‌های ایمیل مارکتینگ در جهان تبدیل شده که کسب‌وکارهای کوچک و بزرگ زیادی از آن استفاده می‌کنند.

9- استارتاپ Pinterest

پینترست (Pinterest) از دیگر استارتاپ‌های موفق جهانی است که در آن می‌توانید تصاویر و ویدئوهای موردعلاقۀ خود را آپلود، ذخیره و دسته‌بندی کنید. این اپلیکیشن کاربری آسانی دارد و استفاده از آن نیاز به سواد فناوری بالایی ندارد؛ همین امر سبب شده که پینترست تجربه‌ای منحصربه‌فرد در رسانه‌های اجتماعی به کاربران خود هدیه دهد و به یک شرکت 15 میلیارد دلاری تبدیل شود.

10- استارتاپ Airalo

ایرالو (Airalo) یک استارتاپ موفق مستقر در ایالات متحده است که با هدف دسترسی آسان مسافران به اتصال فوری و ارزان جهانی به‌واسطهٔ تکنولوژی eSIM راه‌اندازی شده است. این استارتاپ در سال 2019 توسط بهادر اوزدمیر و آبراهام بوراک تأسیس شده و هم‌اکنون بیش از 10 میلیون کاربر دارد.

فهرست استارتاپ‌های موفق ایرانی

راه‌اندازی یک استارتاپ موفق در ایران همچون سایر نقاط جهان با چالش‌هایی همراه است. بااین‌حال در سال‌های اخیر شاهد رشد استارتاپ‌های متعددی در کشور عزیزمان بوده‌ایم که در ادامه برخی از آن‌ها را به شما معرفی می‌کنیم.

1- دیجی کالا

تا صحبت از استارتاپ موفق ایرانی به میان می‌آید، نخستین اسمی که به ذهنمان می‌رسد، دیجی کالا است. این فروشگاه اینترنتی بزرگ در سال 1385 توسط برادران محمدی راه‌اندازی شد تا مردم بتوانند به‌راحتی کالای موردنیاز خود را به‌صورت آنلاین خریداری کنند. دیجی کالا جزء نخستین فروشگاه‌های اینترنتی در کشور محسوب می‌شود که ابتدا بر فروش محصولات دیجیتال متمرکز بود، اما امروزه هر کالایی که بخواهید در آن پیدا می‌شود.

2- اسنپ

اسنپ از دیگر استارتاپ‌های شناخته‌شدۀ ایرانی است که توانست تحول عظیمی در زمینۀ حمل‌ونقل درون‌شهری ایجاد کند. این استارتاپ در زمستان سال 1393 توسط شهرام شاهکار و جمعی از جوانان ایده‌پرداز تأسیس شد و کار خود را با 4 یا 5 کارمند آغاز کرد. اسنپ با ارائۀ خدمات تاکسی‌رانی آنلاین توانست در کمتر از 5 سال به تعداد 1000 کارمند و بیش از 300 هزار راننده فعال برسد و خدماتی دیگر مانند درخواست موتور، وانت، خرید از سوپرمارکت، سفارش غذا و… را نیز به امکانات خود اضافه کند.

3- دفترشما

استارتاپ دفترشما، اولین ارائه‌دهنده‌ی خدمات دفتر کار مجازی در ایران است. این استارتاپ که حالا بیشتر از ۱۱ سال عمر دارد، سرویس تلفن ابری با تمامی امکانات تلفن سانترال، منشی مجازی ( راهکار استخدام منشی دورکار با کمترین سرمایه)، فکس اینترنتی و مرکز تماس ابری را در اختیار کسب و کارهای کوچک و متوسط قرار می‌دهد. در واقع، دفترشما، بهره‌مندی از امکانات ارتباط حرفه‌ای با مشتریان را برای تمامی کسب و کارها در هر مقیاس و بودجه‌ای فراهم ساخت.

4- دیوار

استارتاپ موفق دیوار در سال 1391 با هدف توسعۀ فروش بی‌واسطه در ایران آغاز به کار کرد. این پلتفرم آنلاین بستری برای فروش کالاهای نو یا دست دوم است که کاربران می‌توانند در آن به‌صورت رایگان به خرید و فروش محصولات و خدمات بپردازند. خدمات انتشار آگهی دیوار اکنون در حدود 370 شهر فعال است و کاربران زیادی دارد؛ به‌طوری‌که آمار دانلود این برنامه در شهریور 1401 به بیش 24 میلیون رسید.

رشد استارتاپ موفق

5- علی بابا

علی بابا یک استارتاپ موفق در زمینۀ رزرو آنلاین بلیط هواپیما، قطار، اتوبوس و تور است که تجربه سفر را برای کاربرانش شیرین‌تر می‌کند. بنیان‌گذاران این استارتاپ ابتدا فعالیت خود را با فروش حضوری بلیط هواپیما در سال 1390 آغاز کردند و سپس با راه‌اندازی اپلیکیشن علی بابا در سال 1393 انقلابی در رزرو بلیط در کشور ایجاد کردند.

6- کافه بازار

استارتاپ موفق کافه بازار با هدف ارائۀ محصولات دیجیتال برای کاربران دستگاه‌های اندرویدی ایجاد شده که در آن انواع برنامه و بازی‌ها عرضه می‌شود. ایدۀ این استارتاپ در سال 1389 توسط گروهی از دانشجویان ایرانی شکل گرفت و شرکت «آوای همراه هوشمند هزاردستان» آن را اجرا کرد. کافه بازار را می‌توان نسخۀ بومی‌سازی شدۀ گوگل پلی دانست که بدون فیلترشکن می‌توان برنامه‌ها را از آن دانلود کرد.

7- جابینجا

جابینجا یکی از استارتاپ‌های موفق در حوزۀ استخدام و کاریابی است که فرایند جذب و استخدام را برای کارجویان و کارفرمایان آسان می‌کند. این پلتفرم کاریابی آنلاین در سال 1394 توسط «محمدرضا خانی» و «رضا شادمان» تأسیس شد و به‌سرعت مورد استقبال کاربران قرار گرفت.

8- فرادرس

استارتاپ موفق فرادرس با امکانات محدودی شکل گرفت و رفته‌رفته بزرگ و بزرگ‌تر شد. ایدۀ این استارتاپ در سال 1387 از هم‌فکری «مصطفی کلامی» و «اسماعیل آتش‌پز» ایجاد شد که در ابتدا محدود به ارائۀ محتواهای آموزشی متنی در قالب PDF بود. سپس محتواهای ویدئویی و فروش محصولات فیزیکی نیز به این مجموعه اضافه شد تا به امروز که فرادرس بیش از 600 هزار دانشجو و 2000 عنوان آموزشی دارد.

پیشنهاد مطالعه: راهنمای اسکیل کردن استارتاپ‌ها و کسب و کارهای کوچک

لیست استارتاپ‌هایی که در سال 2024 رشد زیادی را تجربه کردند

به گزارش وب‌سایت Startupsavant استارتاپ‌هایی که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید، در سال 2024 رشد چشمگیری را تجربه کرده‌اند. به نظر می‌رسد استارتاپ‌های حوزه هوش مصنوعی در سال اخیر بیشترین رشد را داشته‌اند و احتمالا در سال 2025 نیز شاهد ادامه این روند رشد خواهیم بود.

استارتاپ‌ موفق 2024

 

در این مقاله به بررسی تعدادی استارتاپ‌های موفق خارجی و ایرانی پرداختیم و هر یک از آن‌ها را به‌طور مختصر به شما معرفی کردیم. اگر شما هم ایده‌ای جذاب در سر دارید و به راه‌اندازی یک استارتاپ موفق فکر می‌کنید، «دفتر شما» با فراهم‌سازی دفتر کار مجازی و سرویس‌های تلفن ابری با امکانات تلفن سانترال، منشی دورکار، فکس اینترنتی و خط تلفن ثابت تهران می‌تواند در این راه به شما کمک کند. برای کسب اطلاعات بیشتر و آشنایی با خدمات این مجموعه با کارشناسان ما در ارتباط باشید.