بنیانگذاران استارتاپ گزینه‌های مختلفی برای تامین مالی و افزایش سرمایه شرکت‌هایشان دارند که می‌توانند از میان آنان انتخاب کنند. اگر به دنبال راه‌های مختلف سرمایه گذاری بر کسب و کار خود هستید شتاب دهنده استارتاپ یکی از آن‌ها است.

شتاب دهنده استارتاپ یکی از بهترین ابزارهای موجود برای کمک به بنیانگذاران جدید جهت رشد و توسعه‌ی کسب و کارشان است. برخی از شرکت‌های تکنولوژی معروف مثل Dropbox، Stripe و Airbnb در مراحل اولیه راه اندازی خود در برنامه‌های شتاب دهی شرکت کردند.

درک اینکه شتاب دهنده‌های استارتاپ فقط برای تامین سرمایه استارتاپ شما نیستند بسیار اهمیت دارد. به خاطر داشته باشید مقدار سرمایه‌ای که شما میتوانید از شتاب دهنده‌های استارتاپ بگیرید در مقایسه با دیگر روش‌های تامین سرمایه بسیار کمتر است.

اگرچه شتاب دهنده‌های استارتاپ مزایای دیگری به همراه دارند که آن را تبدیل به گزینه‌ی خوبی برای کارآفرینانی می‌کند که قصد دارند یاد بگیرند، ارتباط برقرار کنند و کسب و کارشان را برای به دست آوردن موفقیت در مدت زمانی کوتاه توسعه دهند.

در همین رابطه بخوانید: بهترین روش‌های تامین سرمایه‌‌ی استارتاپ در ایران

شتاب دهنده استارتاپ چیست؟

شتاب دهنده‌های استارتاپ برنامه‌های گروهی برای بنیانگذاران استارتاپ برگزار می‌کنند که شامل منتورینگ، سرمایه گذاری خطر پذیر و ارتباطات با سرمایه گذاران بالقوه و شرکای کسب و کار می‌شود. این برنامه‌های جهت حمایت از استارتاپ‌هایی است که در مراحل اولیه قرار دارند و حداقل محصول قابل عرضه یا MVP آن‌ها برای کمک به رشد سریع طراحی شده است.

اکثر شتاب دهنده‌های استارتاپ از استارتاپ‌های نوپا در صنعت‌های مختلف حمایت می‌کنند اما برخی از آن‌ها بر روی استارتاپ‌ها در حوزه‌های خاصی تمرکز می‌کنند.

 

مزایای شتاب دهنده‌های استارتاپ

1. فرصت‌های شبکه سازی

شبکه سازی در شتاب دهنده های استارتاپ

یکی از مزایای اصلی عضویت در شتاب دهنده استارتاپ فرصتی است که برای شبکه سازی در اختیار شما قرار داده می‌شود. برنامه‌های شتاب دهی شناخته شده اجتماعی واقعی از سرمایه گذاران، منتورها و دیگر بنیانگذاران هم فکر را تشکیل می‌دهند. توانایی ایجاد ارتباطات زیاد از طریق برنامه‌هایی است که واقعا سودمند هستند، به خصوص در زمانی که شما به دنبال سرمایه گذاران، شرکا یا اعضای تیم جهت رشد کسب و کار خود هستید.

 

2. راهنمایی و منتورینگ شخصی سازی شده

مزیت بزرگ دیگر شتاب دهنده استارتاپ شخصی سازی است، اغلب منتورینگ و راهنمایی را برای هر یک از استارتاپ‌ها فراهم می‌کنند. این منتورینگ معمولا از سوی کارآفرینان، بنیانگذاران و سرمایه گذارانی داده می‌شود که دانایی و مهارت راه اندازی یک شرکت موفق جدید را دارند.

این افراد به طور نزدیک با استارتاپ‌های انتخاب شده بر روی توسعه مهارت‌ها کار می‎کنند، به آن‌ها کمک می‌کنند که بر چالش‌های اولیه راه اندازی غلبه کنند و آن‌ها را برای افزایش سرمایه در آینده آماده می‌کنند. ممکن است حتی منتورها بر روی استارتاپ‌هایی که به خوبی برنامه شتاب دهی را بگذرانند سرمایه گذاری کنند.

در همین رابطه بخوانید: ۶ چالش اصلی استارتاپ ها در ایران چیست؟

 

3. فرصت‌های همکاری و مشارکت

از آن جایی که استارتاپ‌ها به صورت گروهی برای برنامه شتاب دهی انتخاب می‌شوند شانس این را خواهید داشت که با بقیه‌ی بنیانگذاران ارتباط برقرار کنید. این می‌تواند فرصت‌هایی برای یادگیری از یکدیگر و به اشتراک گذاری اطلاعات درباره‌ی مقابله با چالش‌های مشخص مشترکی که همه‌ی استارتاپ‌ها با آن‌ها مواجه می‌شود را ایجاد کند. همچنین می‌تواند شانس همکاری و مشارکت کسب و کارها را افزایش دهد. بر فرض مثال، شما ممکن است بنیان گذار دیگری که در حال توسعه‌ی چیزی است که بتواند با محصول یا خدمت شما همکاری داشته باشد را پیدا کنید.

 

4. سرمایه گذاری خطرپذیر

البته شتاب دهنده‌های استارتاپ فقط مقدار سرمایه مشخصی را برای استارتاپ‌ها در نظر می‌گیرند و تاکید زیادی بر آماده کردن بنیانگذاران برای جذب سرمایه از طریق تامین سرمایه اولیه هستند.

در همین رابطه بخوانید: راه هایی برای کاهش هزینه‌های راه اندازی استارتاپ

 

چه زمانی عضو شتاب دهنده استارتاپ شویم؟

وقتی این را در نظر می‌گیرید که عضو شتاب دهنده استارتاپ شوید یا نشوید، باید در ابتدا  از خود بپرسید چرا می‌خواهید عضو آن شوید. تصمیم بگیرید که برای سرمایه می‌خواهید این کار را انجام دهید یا قصد دارید از مزایای یک شتاب دهنده به خوبی بهره ببرید.

اگر به دنبال سرمایه گذاری خطرپذیر هستید ممکن است بهتر باشد روش‌های دیگر سرمایه گذاری را دنبال کنید. شتاب دهنده‌های استارتاپ مقدر سرمایه‌ی کمتری را در مقایسه با دیگر روش‌های سرمایه گذاری بر روی استارتاپ‌ها سرمایه گذاری می‌کنند. از سوی دیگر، اگر خواسته‌ی شما منتورینگ و افزایش دسترسی به منابع و ارتباطات است برنامه شتاب دهی ممکن است بهترین مکان جهت افزایش سرمایه در مراحل اولیه باشد.

اگر علاقه دارید به شتاب دهنده استارتاپ ملحق شوید اینکه درک کنید همه‌ی شتاب دهنده‌ها شبیه به هم ساخته نمی‌شوند اهمیت دارد. فقط به این خاطر که پذیرفته‌ شده‌اید به یک برنامه شتاب دهی بروید به این معنی نیست که به صورت اتوماتیک بعد از برنامه شتاب دهی سرمایه بیشتر شود یا فورا شرکت شما به شهرت و موفقیت برسد.

اطمینان حاصل کنید که قبل از انتخاب شتاب دهنده استارتاپ به اندازه‌ی کافی تحقیق کرده‌اید و سپس شتاب دهنده‌ای را انتخاب کنید که سابقه خوبی در موفقیت استارتاپ‌ها داشته است، انواع خدمات منتورینگ را ارائه می‌دهد و دیگر مزایایی که شما دنبالش هستید را به همراه دارد. انتخاب شتاب دهنده استارتاپ اشتباه می‌تواند منجر به تلف کردن ماه‌ها زمان و هزینه شود که تاثیرگذاری منفی زیادی بر روی شرکت‌های نوپا دارد.

در همین رابطه بخوانید: ۵ کاری که باید برای داشتن استارتاپی موفق انجام دهیم

 

برخی از شتاب دهنده‌های ایرانی

1. شتاب دهنده دیموند

شتاب دهنده استارتاپ دیموند

شتاب دهنده‌ای عمومی است که در سال 1394 تاسیس شد و در تهران، دانشگاه شیراز، بنیاد ملی نخبگان تبریز، دانشگاه صنعتی اصفهان و مرکز نوآوری خلیج فارس بوشهر شعبه دارد. دیموند خدمات مختلفی در زمینه‌های آموزشی، منتورینگ، زیرساخت و فضای کار اشتراکی ارائه می‌کند.

در زمینه‌های مختلفی مثل خدمات خانگی، آموزش، تولید محتوا، خدمات IT، خرده فروشی، فرهنگ و هنر، رسانه و تبلیغات، سلامت، شهر هوشمند، غذا و کشاورزی همکاری می‌کند. برخی از استارتاپ‌هایی که دیموند شتاب دهی آن‌ها را انجام داده است شامل بوکینگ ویلا، نکسینو لب، مدوپیا، کادرو و … می‌شود.

در همین رابطه بخوانید: بهترین ایده های راه اندازی استارتاپ در ایران

 

2. شتاب دهنده تریگ آپ

تریگ آپ در سال 1393 راه اندازی شد. این شتاب دهنده سعی کرده است با در اختیار قرار دادن تعدادی از متخصصان، سرمایه گذاران، افراد و نهادهای مرتبط و تاثیرگذار در این حوزه کسب و کارهای نوپا را در رسیدن به اهدافشان همراهی کند.

در سال 1396 به شناسا که یکی از اولین شرکت‌های سرمایه گذاری خطرپذیر کشور است پیوست. تریگ آپ علاوه بر استارتاپ‌های فناوری اطلاعات و ارتباطات حوزه‌های دیگری مثل فناوری‌های سلامت، مالی، آموزشی، مدیریت منابع طبیعی و راهکارهای سبک زندگی را نیز پوشش می‌دهد. از استارتاپ‌هایی که تریگ آپ شتاب دهی آن‌ها را انجام داده است می‌توان به ابرآروان، رایاکوین و جیب جیب اشاره کرد.

 

3. شتاب دهنده فردوسی

فعالیت خود را از سال 1396 در شهر مشهد آغاز کرد. در ابتدا کارش را به عنوان شتاب دهنده دانشگاهی آغاز کرد و سپس با سرمایه گذاری برسا فعالیت شتاب دهی خود را به چهار بخش زیر اختصاص داد:

  • اطلاع رسانی و رسانه‌های جدید
  • بازی و سرگرمی
  • آموزش و صنعت محتوا
  • خدمات شهری و گردشگری

این شتاب دهنده فرآیند شتاب دهی استارتاپ‌هایی مثل طبکا، آی نبض و … را انجام داده است.