دهم ژوئن (۲۰ خرداد ماه) به‌عنوان روز جهانی صنایع‌دستی نام‌گذاری شده است. در کشور ما ۲۱۴ شغل خانگی مرتبط با صنایع دستی شناسایی شده است. برای آشنایی با صنایع دستی، باید بدانید منظور از صنایع دستی، مجموعه‌ای از هنرها و صنایع است که محصول آن‌ها به طور عمده با استفاده از مواد اولیه‌ بومی، به کمک دست و ابزار دستی ساخته می‌شود. بنابراین طبیعی است که اغلب تولیدکنندگان آن در خانه به ساخت این صنایع مشغول باشند و بسیاری از آن‌ها به دنبال راهی هستند که بدون واسطه آثار خود را در بازار عرضه کنند.

محصولات دست ساز خود را کجا بفروشیم؟

اگر تولید کننده صنایع دستی هستید آیا خودتان محصول‌تان را می‌فروشید یا آنها را به خرده‌فروشان می‌سپارید؟ آیا شما می‌خواهید محصول خود را از طریق فروشگاه‌های محلی، وب‌سایت، ارسال مستقیم به فروش برسانید؟ چه میزان سود از این کسب‌وکار به دست می‌آورید؟ بازار فروش صنایع دستی کجاست؟چگونه کارهای هنری خود را بفروشیم؟برای جواب سوال های خود با ما همراه باشید.

سرویس تلفن گویا دفتر شما

در ۵ دقیقه صاحب دفترکار شو

در این یادداشت به شما می‌آموزیم که چگونه بتوانید با کمترین واسطه به طور مستقیم محصول خود را به دست مشتریان برسانید و چگونه محصولات خانگی و وسایل دست ساز خود را بفروشید.

پیشنهاد مطالعه: 40 ایده کارهای هنری درآمدزا و راه اندازی کار آسان در منزل

۱-فروشگاه صنایع دستی راه بیندازید

راه انداختن یک فروشگاه صنایع‌دستی می‌تواند یک کسب‌وکار پرسود و با ارزش باشد. می‌توانید در فروشگاه خود خرده‌فروشی داشته یا آنها را به شکل عمده عرضه کنید. به علاوه شما می‌‌توانید کارگاهی آموزشی در فروشگاه‌تان داشته باشید و در آن کلاس‌هایی را نیز برگزار کنید. اما راه اندازی فروشگاه صنایع دستی به این راحتی نیست، گاهی شما در شهرستان کوچکی هستید ولی بازار هدف شما در تهران است و یا اصلا پول اجاره یک مغازه را ندارید. در این صورت می‌توان از روش‌های جایگزین دیگری استفاده کرد.

۲- یک وب‌سایت یا فروشگاه آنلاین راه بیندازید

راه اندازی یک وب سایت فروش آنلاین ایده بسیار خوبی است. یک سایت ساده لازم است اطلاعاتی درباره فروشگاه و محلی که در آن کالاهای خود را می‌فروشد ارائه کند تا خریداران به آن اعتماد کنند. خرید خط تلفن ثابت به اعتماد بیشتر مشتریان کمک می‌کند. می‌توانید از سرویس‌های تلفن گویا و منشی دورکار یا مجازی دفتر شما استفاده کنید. حضور آنلاین خود را از طریق وبلاگ‌ها،‌ عضویت در انجمن‌ها و انتشار مقالات در مطبوعات آنلاین به شکل پیوسته و به روز نگه دارید. ارتقاء سایت در موتورهای جستجو و تبلیغات از طریق گوگل راه دیگری است که شما را به مخاطبان آنلاین وصل می‌کند.

۳- فروش صنایع دستی با اشتراک‌گذاری در سایت‌های خرید و فروش

شما میتوانید محصولات خودتان را در سایت های بازاریابی و فروش محصولات آنلاین مثل دیوار، شیپور و ایسام بفروشید این سایت ها رایگان هستند ولی اگر بخواهید بهتر دیده شوید باید درصدی به صاحب سایت هم بابت خدمات و فضایی که در اختیار شما قرار داده اند، بپردازید. این روش و این سایت فروش کارهای دستی برای کسانی که در ابتدای کار هستند و فعلا سرمایه چندانی ندارند مناسب است.
و کمی که سرمایه جمع کردید می توانید در سایت های خارجی مثل سایت آمازون، صنایع دستی خود را بفروشید.

20 خرداد روز جهانی صنایع دستیسایت فروش صنایع دستی خانگی

20 خردادماه، روز جهانی صنایع دستی مبارک

۴-تبلیغ در شبکه‌های اجتماعی

یک راه دیگر هم داشتن یک صفحه در اینستاگرام یا کانالی در تلگرام است تا آنجا آثار هنریتان را تبلیغ کنید! خیلی ها درحال حاضر از این طریق به خوبی کسب درآمد می کنند. اما برای تبلیغات کسب و کار  کار را به کاردان بسپارید تا مخاطبان واقعی بدست بیاورید.

کافیست مردم شما را بشناسند و کاری کنید آنها شما و هنرهای دستی تان را ببینند و بپسندند و تجربه خرید خود را با دیگران به اشتراک بگذارند. در این حالت هم می‌شود با خرید یک شماره تلفن ثابت تهران با سرشماره کد ۲ از دفتر شما اعتبار خود را بالا برده و اعتماد بیشتری نزد مخاطبان بدست آورید.

۵-عرضه در نمایشگاه‌ها

همواره در سرای محلات، مراکز خیریه‌، پارک‌ها، بازارچه‌ها و جشنواره‌ها، نمایشگاهی برای محصولات صنایع دستی برپا می‌شود و بازار فروش صنایع دستی است و شما می‌توانید با اجاره  غرفه‌ در این رویدادها محصولات خود را عرضه کنید و افراد زیادی خریدار صنایع دستی شما می شوند.

همیشه گوش به زنگ باشید و بازارچه‌های مرتبط که جایی برای فروش صنایع دستی و کارهای هنری دست ساز شما است را شناسایی کنید. تقویم نمایشگاه‌های صنایع دستی را می‌توانید در سایت سازمان میراث فرهنگی پیدا کنید. اگر در تهران هستید، جمعه‌ها در پارکینگ پروانه می‌توانید محصولات خود را عرضه کنید.

۶- فروش صنایع دستی با بازاریابی مستقیم

بازاریابی مستقیم (Direct Marketing ) همیشه چاره ساز است. در ابتدا خودتان می‌توانید نقش بازاریاب را بر عهده بگیرید. یک سازنده جواهر آلات بدل را می‌شناختم که این قدر از این سالن آرایشی به سالن دیگر رفت و محصولات اش را مستقیم معرفی کرد تا اینکه شناخته شد. این که خود سازنده محصولش را مستقیم معرفی کند و از جرئیات ساخت آن بگوید همیشه برای مردم جذاب است. پس خجالت را کنار بگذارید و سر صحبت را با هر کسی که فکر می‌کنید مشتری است باز کنید! این طوری به بازاریابی صنایع دستی خود کمک کرده اید.

۷-فروش صنایع دستی با استفاده از دفتر کار مجازی

۷-فروش صنایع دستی با استفاده از دفتر کار مجازی

دفتر کار مجازی پدیده‌ای مبنی بر راه اندازی تلفن ابری به نسبت نوین در ایران و جهان است که در پاسخ به نیاز راه اندازی و توسعه کسب و کارهای خانگی، یا کوچک و متوسط شکل گرفته است. دفتر کار مجازی جایگزینی مناسب برای دفتر کار سنتی است، با دفتر کار مجازی شما می‌توانید بدون نیاز به پرداخت هزینه اجاره بها، حقوق پرسنل و هزینه‌های جاری یک دفتر کارحقیقی، کسب و کار خود را راه اندازی کنید و از امکانات مختلف یک دفتر کار همچون شماره تلفن اختصاصی، فکس اینترنتی، تلفن ابری، ویدئو کنفرانس و منشی مجازی استفاده کنید.

بنابراین بهترین انتخاب برای یک سازنده صنایع دستی که بخواهد ارزان و مستقیم محصولات را به دست مشتری برساند استفاده از دفتر کار مجازی است و او می‌تواند در خانه‌اش در شهرستان کار کند و از طریق یک تلفن ثابت با سرشماره ۲ تهران محصولاتش را معرفی کند و از مشتری‌ها سفارش بگیرد. دوری از مرکز و یا نداشتن سرمایه زیاد نباید مانعی باشد که باعث شود مشتریان بالقوه در شمال پایتخت را از دست بدهید!

راهنمای فروش صنایع دستی در سایت‌های خارجی

با رشد بازارهای آنلاین، فروش صنایع دستی و هنرهای خانگی دیگر محدود به بازار محلی نیست، علاوه بر سایت‌ها و پلتفرم‌های ایرانی که برای فروش مستقیم صنایع دستی مناسب است، فروش صنایع دستی در سایت آمازون یا سایر پلتفرم‌ها نیز روش خوبی برای درآمد هنرمندان است. همچنین، با افزایش قیمت ارز بسیاری از هنرمندان ایرانی ترجیح می‌دهند آثار خود را در سطح جهانی عرضه کنند. در این بخش، مراحل و نکات کلیدی فروش بین‌المللی صنایع دستی از ایران را مرور می‌کنیم.

پیشنهاد مطالعه: 10 روش ورود کسب و کار به بازار جهانی

 پلتفرم‌ها و سایت بین المللی فروش صنایع دستی

در این قسمت با مهم‌ترین وب‌سایت‌ها و بازارگاه‌های خارجی که برای فروش صنایع دستی و محصولات دست‌ساز مناسب هستند آشنا می‌شویم. هر کدام از این پلتفرم‌ها ویژگی‌ها و مزایای خاص خودشان را دارند که آشنایی با آن‌ها به شما کمک می‌کند بهترین گزینه را برای فروش محصول خود انتخاب کنید.

پلتفرم ایتسی (Etsy)

شناخته‌شده‌ترین بازار آنلاین و بین‌المللی برای محصولات دست‌ساز است، ایتسی (Etsy) است. با ساخت یک فروشگاه در این بازارگاه یا مارکت پلیس (Market Place)، می‌توانید به میلیون‌ها خریدار علاقه‌مند به صنایع دستی دسترسی داشته باشید.

ایتسی از سال 2005 فعالیت خودش را آغاز کرد و با بیش از ۸۰ میلیون خریدار فعال فضای ایده‌آلی برای هنرمندان و فروش صنایع دستی و آثار هنری فراهم کرده است. هزینه‌های استفاده از وب‌سایت ایتسی، تقریبا مقرون‌به‌صرفه است؛ ساخت فروشگاه رایگان است و برای هر محصول یک کارمزد درج آگهی ۰٫۲۰ دلاری دریافت می‌شود​.

فروش صنایع دستی در سایت آمازون Amazon Handmade

بخش تخصصی آمازون برای کالاهای هنری، Amazon Handmade نام دارد. فروش صنایع دستی در آمازون نیاز به تأیید اولیه دارد اما اعتبار زیاد فراهم می‌کند و شما را در معرض نمایش گستره وسیعی از مشتریان از سراسر جهان قرار می‌دهد.

برخلاف فروشندگان عادی آمازون که باید ماهانه مبلغی (حدود ۴۰ دلار) بپردازند، در بخش فروش صنایع دستی، این هزینه صفر است. تنها کارمزد قابل توجه، ۱۵٪ از مبلغ فروش هر کالا است که آمازون به عنوان کمیسیون برداشت می‌کند.

آمازون برای کسانی مناسب است که می‌خواهند از امکانات لجستیکی و اعتبار آمازون استفاده کنند؛ همچنین مشتریان می‌توانند محصولات شما را کنار سایر کالاهای آمازون پیدا کنند و حتی از سرویس‌های ارسال پرسرعت (مانند پرایم) استفاده کنند. البته استفاده از این امکانات برای کاربران ایرانی، شاید ممکن نباشد، اما در بخش‌های بعد به راهکار حل این مشکلات هم می‌پردازیم.

فروش آثار دیجیتال در سایت‌های خارجی

وب‌سایت‌هایی مثل ردبابل (Redbubble) برای هنرمندانی که آثار دیجیتال دارند، کانال کسب درآمد خوبی است. در این‌گونه وب‌سایت‌ها، شما فقط طرح را آپلود می‌کنید و سایت مسئول چاپ و ارسال است. بنابراین این سایت‌ها برای آثار هنری دیجیتالی که برای چاپ روی لیوان، تیشرت، ظروف مختلف، کاغذ دیواری، پوستر و… هستند، مناسب است.

این سایت‌ها به طراحان گرافیک و هنرمندان اجازه می‌دهد که طرح‌ها و آثار هنری خود را روی انواع محصولات (تی‌شرت، ماگ، پوستر، قاب موبایل، برچسب، کیف، کوسن و غیره) آپلود کنند؛ بنابراین وقتی که مشتریان از هر جای دنیا یکی از آن طرح‌ها را روی محصولی سفارش ‌دهند، این سایت‌ها، خودشان کار چاپ، بسته‌بندی و ارسال را انجام می‌دهند و درصدی از فروش محصولات را به هنرمندان می‌دهند.

مزیت فعالیت در این پلتفرم این است که لازم نیست فروشنده موجودی فیزیکی داشته باشد یا نگران تولید و ارسال باشد، شما فقط طرح را خلق کرده‌اید و باقی مراحل خودکار انجام می‌شود​.

مزیت دیگر این دو وبسایت، جامعه‌ی بزرگ مخاطبان آن است؛ تاکنون حدود ۳۰۰ هزار هنرمند از سراسر دنیا در این سایت فعالیت دارند و میلیون‌ها محصول متنوع عرضه شده است​.

فروش صنایع دستی در وب‌سایت آرت فایر ArtFire

وب‌سایت آرت فایر (ArtFire)، پلتفرمی کوچکتر ولی تخصصی برای فروش صنایع دستی با هزینه اشتراک ماهانه و جامعه خریداران خاص است. برخلاف ایتسی که ثبت‌نام در آن رایگان است، آرت فایر از فروشندگان هزینه ماهانه اشتراک دریافت می‌کند و در مقابل خدمات ارائه می‌دهد. به عنوان مثال: در پلن پایه آرت‌فایر شما می‌توانید حداکثر ۲۵۰ فهرست محصول فعال در فروشگاه خود بسازید.

مزیت آرت‌فایر این است که تبلیغات مزاحم در صفحه فروشگاه شما نمایش داده نمی‌شود و محیط به طور نسبی خلوتی برای ممحصولات هنری و برند شما فراهم می‌کند تا مشتری با تمرکز و توجه بیشتری انتخاب کند. همچنین به دلیل الزام پرداخت هزینه ماهانه، رقابت در این سایت زیاد نیست، اگرچه این هزینه برای هنرمندان تازه‌کار و ما ایرانیان، یک مانع بزرگ به حساب می‌آید.

بهترین سایت های فروش صنایع دستی

​چالش‌های ثبت‌نام در سایت بین المللی فروش صنایع دستی

به دلیل تحریم‌ها، اغلب این سایت‌ها اجازه فعالیت مستقیم به کاربران ایرانی نمی‌دهند. برای ثبت‌نام باید از روش‌های مختلف استفاده کرد. بخشی از این راهکارها را در ادامه فهرست کرده‌ایم:

  • استفاده از آدرس و اطلاعات آشنایان در خارج؛
  • استفاده از سرویس‌های واسط ایرانی برای ایجاد و تایید حساب کاربری؛
  • اتصال با VPN یا VPS و وارد کردن اطلاعات کشوری غیر از ایران استفاده کنید.

البته توجه کنید که برخی از سایت‌ها مانند ایتسی در صورت شناسایی فعالیت از ایران، حساب را مسدود می‌کنند. رعایت دقت در ورود اطلاعات بسیار مهم است.

چالش‌ها و روش‌های ارسال کالا به خارج از کشور

فرض کنیم شما توانستید با موفقیت حساب باز کنید و محصولی را هم بفروشید. حال باید آن کالا را از ایران برای مشتری در کشور خارجی ارسال کنید. در اینجا با چالش‌های صادرات خُرد روبرو می‌شوید. متأسفانه پس از سال ۲۰۱۸ شرکت‌های پستی بین‌المللی بزرگ (مانند DHL، FedEx و TNT) به دلیل تحریم از بازار ایران خارج شدند و دیگر از مبدا ایران بسته‌های عادی را جابجا نمی‌کنند​.

البته استفاده از مسیرهای ارسال واسطه‌ای و شرکت‌های پست خصوصی داخلی راه حل این مشکل است. یعنی شرکت‌های واسطی در ایران وجود دارند که بسته شما را تحویل می‌گیرند و به ترکیه یا امارات ارسال می‌کنند و در آنجا وارد سیستم پستی بین‌المللی می‌شود.

بنابراین با کمی هزینه بیشتر، در عمل می‌توان از همان خدمات پستی استفاده کرد، اگر چه ممکن است برای همه هنرمندان، به‌صرفه نباشد. البته برخی فروشندگان بخشی از محصولات خود را در خارج از کشور نگهداری می‌کنند و ارسال از همانجا انجام می‌شود. این راه هم نیاز به آشنایی با یک فرد معتبر و فضای لازم برای نگهداری محصولات دارد.

فروش صنایع دستی در سایت آمازون

روش‌های نقد کردن درآمد ارزی در ایران

بسیاری از سایت‌های بین المللی فروش صنایع، مبلغ خرید را به حساب پی پال (Pay Pal) واریز می‌کنند. برای دریافت پول حاصل از فروش، بهتر است با کمک شرکت‌های واسطی مانند ایرانیکارت، حساب پی پال تاییدشده، بسازید و به سایت فروش صنایع دستی اعلام کنید. برای نقد کردن مبالغ دریافت شده، می‌توانید از شرکت‌های واسط استفاده کنید و درصدی را به عنوان کارمزد به آنها بپردازید.

همچنین فروش براساس ارز دیجیتال یا تبدیل مبالغ دریافتی به ارز دیجیتال نیز راهکار خوبی برای نقد درآمد ارزی به دست آمده از فروش صنایع دستی در سایت‌های خارجی است.

نکات کلیدی برای فروش صنایع دستی در سایت‌های خارجی

اگر تصمیم گرفتید که آثار هنری و صنایع دستی خود را در سایت‌های بین المللی فروش صنایع دستی عرضه کنید، باید توجه کنید که به بازار پر رقابتی وارد می‌شوید. رعایت موارد زیر به شما کمک می‌کند محصولات خود را بهتر ارائه دهید و مشتریان بیشتری جذب کنید:

  • عکاسی حرفه‌ای از محصول با نور مناسب و پس‌زمینه ساده؛
  • توضیح دقیق محصول به زبان انگلیسی همراه با کلمات کلیدی مرتبط؛
  • قیمت‌گذاری منطقی با در نظر گرفتن هزینه ارسال و کارمزد سایت؛
  • خدمات مناسب به مشتری مانند پاسخ‌گویی سریع و محترمانه؛
  • بسته‌بندی زیبا و امن برای افزایش رضایت مشتری؛
  • فعال بودن در شبکه‌های اجتماعی برای جذب مشتری خارج از سایت اصلی.

با رعایت این مراحل و نکات، هنرمندان ایرانی می‌توانند از پتانسیل بازارهای جهانی بهره‌مند شوند. هرچند چالش‌هایی مانند تحریم و مشکلات بانکی وجود دارد، اما با استفاده از ابزارهای واسطه و روش‌های خلاقانه می‌توان از این موانع عبور کرد.

راه‌های متنوعی برای عرضه مستقیم صنایع دستی در ایران و خارج وجود دارد که ما در اینجا به مواردی از آن اشاره کردیم، آیا شما راه‌های برای همکاری در فروش صنایع دستی می‌شناسید؟ تجربه‌تان را با ما و خوانندگان از طریق کامنت به اشتراک بگذارید.